Index Vakbarát Hírportál

Három lengyel vajdaság meggondolta magát LMBTQ-ügyben, mert kell az EU-s pénz

2021. szeptember 29., szerda 19:19

Három lengyel vajdaság úgy döntött, hogy inkább mégsem támogatja a kormány LMBTQ-ellenes rendelkezéseit, miután az Európai Bizottság azzal fenyegette meg őket, hogy megvonják tőlük az uniós támogatásokat.

A bizottság 130 millió eurónyi támogatás megvonását helyezte kilátásba, ami elég volt ahhoz, hogy három vajdaság – Kárpátalja, Kis-lengyelország és Lublin – úgy döntsön, érvényteleníti azt a kormánydöntést, amely LMBTQ-mentesnek nyilvánította a területeket.

Az erről szóló határozatot 2019-ben azzal indokolták, hogy a melegjogokért folytatott küzdelem a hagyományos családi értékek és a katolicizmus ellen irányul. A határozat mellett kiállva száz helyhatóság fogadott el hasonló tartalmú határozatokat. 

Az Európai Unió szerint azonban ezek sértik az unió azon előírásait, amelyek tiltják a diszkriminációt.

Az Európai Bizottság a hónap elején küldött levelet öt lengyel vajdaságnak, amelyben a testület összesen 130 millió eurónyi támogatás megvonásával fenyegetőzött. Ennek hatására a délkeleten található Szentkereszt vajdaság már múlt héten eltörölte a határozatot, hétfőn pedig másik három vajdaság követte ebben. 

Kis-lengyelország tartományi törvényhozásának elnöke, Witold Kozłowski közleményében azt írta: a vajdaság „a kereszténység évszázados tradícióira és értékeire épül”, de ő és a többi helyi vezető nem szeretne „felelősséget vállalni azért, hogy a régió elveszítse az európai uniós támogatásokat”. Az LMBTQ-ellenes határozatok eltörlése mellett mindhárom régióban elfogadtak egy-egy új határozatot, amelyben a tolerancia és az alapvető jogok védelme mellett foglaltak állást.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter közölte, hogy pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) ellenzi a vajdaságok döntését, és „zsarolásnak nevezte, amit az Európai Bizottság művelt”.

Rovatok