Index Vakbarát Hírportál

Elkapta a fertőzést és meghalt a vírustagadó sámán

2021. szeptember 29., szerda 16:24

A Sri Lanka szigetén igen népszerű sámán, aki saját állítása szerint szentelt vízzel gyógyította a koronavírusos betegeit, elkapta a fertőzést és a múlt héten meghalt - jelentette az ország egészségügyi minisztériumának tisztviselőire hivatkozva a The New York Times. A sámán, polgári nevén Elíyantha Lindsay White, nem volt beoltva, bár a szigetországban az oltottak aránya eléri az 53 százalékot. 

A 48 éves - roppant befolyásos, de megosztó - férfi alternatív gyógymódokkal foglalkozott, az általa készített italok összetevőit azonban soha nem hozták nyilvánosságra. 

A sri lankai kormány néhány magasrangú tisztviselője és az ország profi sportolóinak egy csoportja nyilvánosan hirdette, hogy hisz Lindsay White gyógyító erejében, azonban az orvostársadalom elítélte tevékenységét. 

Nincs hihető bizonyíték arra, hogy munkájának pozitív az eredménye

- mondta a Srí Lanka-i hivatásos orvosokat tömörítő kamara szóvivője. Samantha Ananda szerint azok a politikusok, akik nyilvánosan elismerően szóltak White tevékenységéről, inkább követőinek népes táborának támogatására ácsingóztak. Egy tavaly novemberben az internetre felkerült videó tanulsága szerint a Srí Lanka-i kormány három minisztere, köztük egy korábbi egészségügyi miniszter, olyan cserépedényeket dobtak a folyókba, amelyek a sámán saját készítésű szenteltvizes "készítményeit" tartalmazták.

Ezek a folyók egyébként a legfőbb iható víz források a Srí Lankán élők számára. Előzőleg ugyanis a sámán azt terjesztette, hogy aki fogyaszt valamilyen formában ezekből a kotyvalékokból, az felgyógyul, ha elkapja a vírust. Csavar a történetben, hogy a videón látott volt egészségügyi miniszter, nem sokkal később, maga is elkapta a koronavírust és heteket töltött kórházban, mire felépült.

(Borítókép:  Eliyantha Lindsay White sámán temetése Colombo városában, Srí Lankán2021. szeptember 23-án.  Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP)

Rovatok