Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak szerint Putyin el akarta terelni Trump figyelmét a szép tolmáccsal

2021. szeptember 30., csütörtök 09:42

A G20 csúcstalálkozóját 2019-ben Japánban, Oszakában tartották. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump amerikai elnök találkozott egymással. Akkor Stephanie Grisham volt a Fehér Ház sajtótitkára, akinek nemrég jelent meg a könyve, amelyben arról ír, hogy Putyin szándékosan választott olyan tolmácsot, aki esetleg elterelheti Trump figyelmét. Ezt Fiona Hill, az elnök tanácsadója tette szóvá – írja a New York Post.

A találkozó kezdetén Hill odahajolt hozzám, és megkérdezte tőlem, hogy észrevettem-e Putyin tolmácsát, aki nagyon vonzó nő, hosszú barna hajjal, szép arccal és remek alakkal. Majd folytatta, hogy arra gyanakszik, Putyin kifejezetten azért választotta ki őt, hogy elterelje az elnökünk figyelmét

– írja Grisham a 36 éves Daria Bojarskajáról.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő tagadta, hogy a tolmács afféle titkos fegyver lett volna, ráadásul a fordítókat a külügyminisztérium biztosítja az elnök részére, aki nem is vett részt a kiválasztásában. Ráadásul Putyin tolmácsa három évvel korábban is Bojarskaja volt, amikor Barack Obamával tárgyalt.

Bojarskaja a szentpétervári tolmácsiskolában végzett, emellett amatőr salsa- és bachatatáncos.

Grisham nem kapta meg, amire vágyott, és ez már a kezdetektől nyilvánvaló volt. Dühös és keserű lett, amikor véget ért a kapcsolata. Nagy problémái voltak, és úgy éreztük, ezeket saját magának kell megoldania. Most pedig egy radikális baloldali beállítottságú kiadó fizet azért, hogy rosszat és valótlant írjon

– méltatlankodott Trump a Fehér Ház korábbi sajtótitkárának az állításai miatt.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Donald Trump a G20 csúcstalálkozóján 2019-ben Japánban, Oszakában. Fotó: Kremlin Press Office / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok