Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a körözést a The Insider főszerkesztője ellen

2021. szeptember 30., csütörtök 16:10

Tiltott határátlépés miatt indított büntetőeljárást Roman Dobrohotov, a The Insider ellenzéki orosz hírportál főszerkesztője ellen az Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A férfi ellen körözés is érvényben − közölte Julija Kuznyecova, az újságíró jogi képviselője csütörtökön.

Az ügyvédnő szerint Dobrohotovot szeptember 23. óta körözik. Az FSZB házkutatást tartott a szülei, a felesége és a nővére lakásán, ahol számítógépeket foglalt le.

Sajtóértesülések szerint Dobrohotov külföldön, az Echo Moszkvi szerint Ukrajnában tartózkodik.

A távirati iroda azt írja, hogy Dobrohotovnál júliusban már tartottak házkutatást. A moszkvai rendőrség szerint „ismeretlen személy ismeretlen helyről” legkésőbb 2020. november 20-án dezinformációt osztott meg Roman Dobrohotov felhasználó Twitter-profilján a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt malajziai MH−17-es járat miatti felelősséggel kapcsolatban.

A TASZSZ szerint az ügy összefüggésben áll azzal, hogy Dobrohotov azt állította: Max van de Werff holland újságíró, aki kétségbe vonta, hogy Oroszországot felelősség terheli az ügyben, együttműködik az orosz védelmi minisztérium (hírszerző) főcsoportfőnökségével (GU).

A hírügynökség a The Insider szerkesztőségére hivatkozva azt írta, hogy április 26-án ismeretlen személy ellen rágalmazás címén indult eljárás a The Insider és a Bellingcat nemzetközi tényfeltáró csapatnak a malajziai utasszállító tragédiájáról folytatott oknyomozása miatt. Az ügyben Dobrohotov tanúi minőségben szerepel.

A The Insider a Bellingcattel emellett közös kutatást végzett, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust tavaly augusztusban az orosz katonai hírszerzés emberei mérgezték meg. A Kreml elutasította a vádat, hogy felelős lett volna Navalnij kórházba kerüléséért, és azt állította, hogy a politikus szervezetében a külföldre szállítása előtt nem volt méreg.

A The Insidert az orosz igazságügyi minisztérium idén idegen ügynöknek minősítette, a Bellingcatet pedig Moszkva nyugati hírügynökségek fedőszerveként kezeli. A vádat a csoport elutasította.

Rovatok