Index Vakbarát Hírportál

Cári esküvőt tartanak Szentpéterváron, a Romanov-ház egyik leszármazottja házasodik

2021. szeptember 30., csütörtök 18:21

Pénteken száz éve nem látott eseménynek lehetnek szemtanúi a szentpéterváriak: a Romanov-ház egyik leszármazottja tesz tanúvallomást szerelméről ország-világ előtt. 

A 40 éves Georgij (György) Mihajlovics Romanov nagyherceg ünnepélyes keretek között köti be Victoria Romanovna Bettarini fejét a Szent Izsák székesegyházban, másfél ezer vendég előtt. Jóllehet, a Romanov-ház számos tagjához méltóan Európában felnőtt, 40 éves György és a 39 éves Bettarini már férj és feleség (ezért is Romanovna az asszony), Moszkvában házasságot kötöttek már egy anyakönyvi hivatalban. 

Az egyházi esküvőnek inkább szimbolikus jelentősége van, hiszen Victoria felvette az orosz ortodox hitet, ráadásul a Romanov cárok anno nemcsak az ország, de az egyház feje is voltak. Eljegyzésüket nem véletlenül tartották abban a monostori kápolnában, ahol a Romanov-dinasztia első uralkodóját, Mihail Fedorovics Romanovot cárrá választották. 

A székesegyházi esküvő meghívottak listáját királyok, hercegek és mindenféle nemesek tarkítják, olyan pompára és ellátásra lehet számítani, mint ami csak a királyoknak jár ki. 

György dédnagyapja, Kirill Vladimirovics nagyhercegnek sikerült meglógni a bolsevikok elől 1917-ben, így került a Romanov-ház egy darabkája vissza Európába. György már Spanyolországban született, élete nagy részét ott és Franciaországban töltötte, életében először 1992-ben járt Oroszországban. Ott is ragadt, azóta Moszkvában él és jótékonysági projektekkel foglalkozik, mint ahogy a mai európai nemesek nagy része. 

A Romanovok 300 éven át uralták az Orosz Birodalmat, a ház utolsó cárját, II. Miklóst és családját az Urál hegységben, Jekatyerinburgban végezték ki a bolsevikok 1918-ban. A cárt 2000-ben szentté avatta az orosz ortodox egyház, amit az orosz hatalom is támogatott. Ez éles váltás volt a szovjet időkhöz képest, amikor is II. Miklóst gyenge és tehetségtelen uralkodónak írták le. 

(Reuters/Fontanka)

Rovatok