Index Vakbarát Hírportál

Bajban vannak a britek a Brexit miatt

2021. október 1., péntek 09:39

Az Egyesült Királyságban válság válságot követ. Először a szupermarketekben kezdtek el kifogyni a készletek. Egy felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint felének voltak gondjai az elmúlt hetekben az élelmiszerek beszerzésekor.

Egyes becslések szerint a szigetországból százezer kamionsofőr hiányzik, így nehézkessé vált az áruk eljuttatása az üzletekbe. A bajokat csak tetézi, hogy 14 ezer uniós állambéli fuvarozó a Brexit miatt eltűnt a piacról. Gond az is, hogy a sofőrök alulfizetettek, írta a novekedes.hu. Más ágazatok is szenvednek. Az olcsó kelet-európai munkaerő egy része eltűnt az országból, ezért a húsiparban jelentős munkaerőhiány van, nem tudják 20-30 százalékkal növelni a fizetéseket, más szektorokkal szemben.

A Brexit miatt költségesebb és nehezebb lett az EU-ból importálni, ezért például az üdítőgyártók nem jutnak elég élelmiszeripari szén-dioxidhoz, amelyet az italok készítésénél kellene használniuk. Valószínűleg fenyőfából sem lesz elég karácsonykor.

Ezekbe a kaotikus állapotokba robbant be az üzemanyag-hiány.

Több nagy olajcég:  így a BP és az ExxonMobil is jelezte, hogy mivel kevés a kamionos, és nincs ki elhozza az üzemanyagot a finomítókból, ezért vannak kutak, ahol fennakadások vannak a kiszolgálásnál. Pánik tört ki, az emberek megrohanták a töltőállomásokat.

A kormány a hadsereg sofőrjeit is készenlétbe helyezte, illetve harminc fontos összeghatárt szabott meg az üzemanyag vásárlásra.

Több brit energiacég volt kénytelen lehúzni a rolót, elsősorban a gázárak emelkedése miatt. Szakértők szerint a fűtéssel is problémák lehetnek a szigetországban. Közben a Brit Orvosszövetség jelezte: kétséges, hogy az egészségügyi dolgozók a krízis miatt képesek lesznek-e ellátni teendőiket.

Rovatok