Index Vakbarát Hírportál

Oroszország helyére pályázik Ukrajna, továbbra is kérdés az EU-tagság

2021. október 1., péntek 10:08

Ukrajna elfoglalhatja Oroszország helyét a Németországgal való energetikai kapcsolatokban − vélekedik az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba. Szerinte konkrétan a gázszállítások terén lehetséges, hogy Ukrajna átvegye Oroszország szerepét − írja a Kárpáthír.

A külügyminiszter szerint az ukrán hidrogénexport pozitív hatással lehet Ukrajna Európai Unióba való csatlakozására, de politikai fegyverként is óriási lehetőség. Dmitro Kuleba emlékeztetett, hogy a német RWE cég és az ukrán Naftogáz nemrég megállapodott egy közös közép-európai hidrogéncsatorna nyitásáról. A megállapodáshoz csehországi és szlovákiai cégek is csatlakoztak.

Dmitro Kuleba korábban az EU-csatlakozással kapcsolatban elmondta, hogy az országnak reálisan fel kell mérni az integráció lehetőségeit. Ugyanakkor megjegyezte: 

Az Európai Unió nehéz időket él, és Brüsszel már nem a régi. A megváltozott körülmények alapján Ukrajnának valóban mérlegelnie kell az uniós csatlakozás lehetőségeit.

A külügyminiszter szerint már több balti államnak is megígérték a tagságot, de egyelőre nem történik előrehaladás az ügyben. Hangsúlyozta: Ukrajna folyamatosan tárgyal az Európai Unióval a kérdésben.

Úgy gondolom, hogy realista idealistáknak kell lennünk, vagyis hinni kell a legjobbakban, a végén megkapjuk, amit akarunk

− fogalmazott a tárcavezető.

Rovatok