Index Vakbarát Hírportál

Szigorú büntetés jár a gyalázkodó kommentekért Horvátországban

2021. október 1., péntek 20:09

Pénteken fogadta el az elektronikus médiáról szóló új törvényt a horvát parlament. Ennek értelmében a jövőben felelősségre vonhatják a kommentelőket a gyalázkodó hozzászólások miatt – adta hírül az MTI a Nova TV horvát kereskedelmi hírcsatorna alapján. 

A jogszabály tiltja az olyan tartalmak megjelenítését a médiafelületeken, amelyek

A törvény egyik korábbi tervezete szerint a teljes tartalomért – a névtelen hozzászólásokat is beleértve – a médiaszolgáltatót vonták volna felelősségre, a felületeken megjelenő gyalázkodó kommentekért pedig százezer kunától egymillió kunáig (4,8-48 millió forint) terjedő pénzbírságot szabtak volna ki.

Ezt a változatát a javaslatnak azonban át kellett dolgozni, mivel a Horvát Újságíró Szövetség (HND) is óvást nyújtott be ellene. A most megszavazott jogszabály értelmében a hozzászólás tartalmáért annak szerzőjét teszi felelőssé.

Amennyiben pedig el akarják kerülni a büntetést a médiumok tulajdonosai, meg kell változtatniuk a kommentelés szabályait, többek között úgy, hogy a hozzászólások lehetőségét regisztrációhoz kötik, a felhasználókat pedig jól érthetően tájékoztatniuk kell a szabályok megsértésének következményeiről.

Rovatok