Index Vakbarát Hírportál

Hamueső hull La Palmán, mindenki esernyővel jár

2021. október 1., péntek 20:34

Újabb kráter nyílt meg a Cumbre Vieja vulkánon, amelyből a láva tör fel és tart a tenger felé a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén – adta hírül az MTI a spanyol geológiai és bányászati intézmény (IGME) közlése alapján.

Az új kürtő északabbra található a korábbi két nyílástól, a belőle áradó magma az eddigi lávafolyamtól pedig több száz méterre halad, és újabb termőföldeket, illetve lakott területeket fenyeget. 

Todoque település La Laguna negyedének legmagasabban fekvő részeiről az embereket  elővigyázatosságból már korábban kitelepítették, a lakosok azonban attól tartanak, hogy megsemmisülnek hátrahagyott házaik és ingóságaik.

A szakemberek abban bíznak, hogy az új lávafolyam jelenlegi irányát eltérítik a terepviszonyok.A vulkán aktivitása az elmúlt órákban erősödött, az új kürtő megnyílását kisebb földrengések előzték meg. Az égből durva szemcsés hamueső is hullik, emiatt sokan esernyővel közlekednek az utcákon, hogy így védjék magukat.

La Palma szigetén még szeptember 19-én lépett működésbe a tűzhányó, amely miatt mintegy 10 hektárral nőtt a sziget területe. 

(Borítókép: Cumbre Vieja vulkán La Palma szigetén 2021. október 1-jén. Fotó: Kike Rincon / Europa Press / Getty Images)

Rovatok