Index Vakbarát Hírportál

Újjáépítik a Rákóczi-várat

2021. október 1., péntek 06:56

Bukarest 6,7 millió lejes (486 millió forintos) finanszírozást hagyott jóvá a fejlesztési minisztérium a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítésére – közölte a hírt a Székelyhon az RMDSZ honlapja nyomán. A munkálatot két év alatt szeretnék befejezni.

„Az egykori határon fekvő várrom történelmi jelentőséggel bír az erdélyi magyarok számára, ezt a fontos műemléket, történelmünk egy darabját újjáépítjük” – mondta a projektről Cseke Attila fejlesztési miniszter. 

A munkálatok hamarosan kezdetüket vehetik, az építkezési engedély kiadásához szükséges összes szakhatósági jóváhagyást beszerzése már a végéhez közeledik. 

Az ezeréves határon álló Rákóczi-vár újjáépítését Deáky András nyugalmazott iskolaigazgató kezdeményezte, az első építkezési engedélyt 2016-ban kapta meg a község a várrom helyreállítására Bákó Megye Tanácsától. Miután közbeszerzési eljárást írtak ki kivitelezésre, 2017-ben kiderült, hogy az építkezési engedély érvényessége lejárt, mert az illetékes elfelejtette azt meghosszabbíttatni – emlékeztet a székelyföldi lap.

Emiatt az összes szakhatósági jóváhagyást és az építkezési engedélyt újra kellett igényelni, de már nem kapták meg. A felújítási munkálatok során az épületet korhű építőanyagokból helyreállítják, és egy kiállítótermet, illetve egy kávézót rendeznek be benne a látogatók számára. Az újjáépítést 2023 végéig kell elvégezni. 

A várat Bethlen Gábor erdélyi fejedelem építtette 1626 körül őrtoronyként, az építményt a 18. század elején II. Rákóczi Ferenc megerősíttette, ekkor kapta mai nevét. A vár hármas szerepet töltött be, egyrészt őrhely volt, másrészt vámszedőhelyként használták, 1710 után pedig vesztegzárként is.

Rovatok