Index Vakbarát Hírportál

Másfél éve nem zuhant ekkorát az amerikai tőzsde

2021. október 1., péntek 11:39

A visszaesés mögött a kínai cégek eladósodottsága is ott van.

2020 márciusa óta a legrosszabb hetet zárták az amerikai tőzsdék – írja az Al Jazeera. A helyzeten csak tovább rontott, hogy az amerikai Képviselőház elfogadott egy javaslatot, amely szerint több kiadása lenne az államnak, hogy a kormányzat munkájának leállását megelőzze.

Ez azonban csak egy az okok közül: a részvények bezuhanása mögött ott van a befektetők magas inflációs várakozása, az emelkedő kötvényhozamok, az amerikai adósságplafon, valamint a kínai nagy cégek, például az Evergrande eladósodottsága.

A csütörtöki nap a Downak 1,6, a Nasdaqnak 0,4, az S&P-nek 1,2 százalékos visszaesést hozott. Ez mindannyiuk számára az év legrosszabb napja volt.

Az események hatására a politikai viták is fölerősödtek, és többen is figyelmeztették Joe Bident, hogy fogja vissza a költekezést. Joe Manchin demokrata szenátor például az újonnan elfogadott kiadási javaslatot 1500 milliárd dollárral csökkentené.

Nancy Pelosi házelnök viszont sürgette az erről szóló szavazást annak ellenére, hogy a progresszívebb demokraták szerették volna kivárni a Szenátus döntését egy nagyobb adózási és beruházási csomagról.

Rovatok