Index Vakbarát Hírportál

Gumilövedékkel állítottak meg illegális bevándorlókat a francia rendőrök

2021. október 2., szombat 19:27

A brit sajtónak nyilatkozott egy iraki kurd menedékkérő, aki az Egyesült Királyságba akart eljutni társaival a Csatorna-alagúton. Az idén már tizenhétezren tették meg ezt az utat Franciaországból.

A francia rendőrség gumilövedékkel állította meg az illegális bevándorlókat, akik a Csatorna-alagúton át akartak kelni az Egyesült Királyságba – számolt be szombat reggel az Evening Standard.

A brit lap híradása szerint az eset még szeptember 22-én történt, amikor nyolc iraki kurd a víz felé cipelt éppen egy csónakot.

Egyikük a  Daily Mailnek  azt mondta, a vízijárművel negyven ember utazott volna a szigetország felé menedékjog reményében. Arról is beszélt a lapnak, hogy három vagy négy francia rendőr állította meg őket, egyik társukat meglőtték és még azután is adták le rájuk lövéseket, hogy megálltak. A meglőtt férfi kórházban van, megsérült a lába.

Az Evening Standard szerint az incidensre egy olyan tábor közelében került sor, ahol százak várják, hogy útra kelhessenek az Egyesült Királyság felé – ahogyan azt az idén már tizenhétezren megtették. Az Egyesült Királyságba irányuló migrációs nyomás csak ezen az útvonalon kétszerese a tavalyinak, 2020-ban ugyanis 8417-en keltek át illegálisan a Csatorna-alagúton.

Rovatok