Index Vakbarát Hírportál

Abból csinált üzletet, amit a jávorszarvas elpottyantott

2021. október 2., szombat 19:24

Az alaszkai Anchorage városában él egy vajdasági asszony, Ilona. A 80 év feletti nő évtizedekkel korábban költözött a tengerentúlra, ahol mindent kipróbált. A takarítástól a mosogatásig elvállalt mindenféle munkát, míg nem rá nem talált az emberek kertjében lapuló kéretlen ajándékokra.

Az Egyesült Államoknak azon a területén hatalmas kultusza van a jávorszarvasoknak, ám az állatok ürülékét már kevésbé értékelik a helyiek.

Az ajándékboltokban aranyáron árulják a szarvasos termékeket, egy életnagyságú plüss átszámítva nagyjából kétmillió forint. Aztán észrevettem, hogy ezek az állatok bejárnak az emberek kertjeibe potyogtatni, mire megvilágosodtam: miért ne lehetne kiszárítani az ürüléküket, majd ékszert gyártani belőle?   – emlékezett vissza az asszony Vujity Tvrtko műsorában.

Egy vödörrel a hóna alatt elkezdte körbejárni a könyéket. A Blikk által szemlézett beszélgetés szerint azóta is szüntelenül készülnek a kiszárított, lakozott és festett ürülékből a nyakláncok, fülbevalók és karácsonyfadíszek.

Ilona egyébként nem rejtegeti a termékei eredetét. A csomagoláson helyet kap egy-egy ürítő jávorszarvas és vicces szójáték is.

Rovatok