Index Vakbarát Hírportál

Az űrhaderő nem sci-fi, hanem már valóság

2021. október 3., vasárnap 21:20

Egy kicsit csillagháborús az amerikai katonaság legújabb haderőnemének, az űrseregnek a most bemutatott egyenruhája. De mi az a Space Force? És hol vetik be?

Guardiansnek nevezik az űrerők tagjait. A haderőnemet még Trump elnök idején alapították meg, 2019-ben. Az amerikai történelemben ezelőtt utoljára 1947-ben született egy új katonai ág: a légierő.

A Space Force az amerikai sereg nyolcadik, egyenruhát viselő szolgálata, a maga nemében azonban a világon is az első, amely a világűrben végzi katonai tevékenységét.

Az oltalmazók díszegyenruhájának prototípusa tengerészkék. Ezüstös, a Space Force logójával ellátott gombok futnak rajta végig egy kicsit átlósan, a jobb vállról kiindulva. A szolgálatot teljesítő nevét tartalmazó kitűző a bal váll alatt helyezkedik el.

Az egyenruha peremgalléra alól egy kicsit kilátszik az alatta viselt világoskék inggallér. A díszegyenruhát személyesen Jay Raymond tábornok, az Amerikai Űrerők parancsnoka mutatta be.

Korszerűnek, jellegzetesnek és professzionálisnak nevezte az egyenruhát az amerikai űrsereg egy tweetben, bár egy kicsit úgy tűnik, mintha hollywoodi jelmeztervezők keze nyomát lehetne felismerni a műben.

Today, @SpaceForceCSO Gen. John W. "Jay" Raymond unveiled the Guardian Service Dress prototype a modern, distinctive, professional uniform during the @AirForceAssoc's #ASC21. pic.twitter.com/tnDJnMkCMo

— United States Space Force (@SpaceForceDoD) September 21, 2021

A kiképzési egyenruha sokkal lazább. A szürke póló jobb oldalán az űrsereg logója, a hátulján pedig nagy fehér betűkkel a Space Force felirat látható. A rövidnadrág és a pulóver fekete színű, és mindkettőn rajta van az űrhajót mintázó logó.

A kiképzési egyenruha prototípusát egy alhadnagy mutatta be.

Tested by Guardians, made for #Guardians. #SpaceForce physical training uniforms are currently undergoing wear testing. pic.twitter.com/6agT93uGDH

— United States Space Force (@SpaceForceDoD) September 20, 2021

„Az űr egy háborús harci terület”

Az űrerők oltalmazói, ahogyan őket nevezik, a konfliktusok frontvonalától több száz vagy akár több ezer kilométerre végzik harcászati tevékenységüket.

A CNN által megszólaltatott minden egyes oltalmazó ugyanolyan hevesnek írja le a beavatkozásukat, mint bármelyik más szárazföldi összeütközésben.

„Az űr egy háborús harci terület – mondta a Space Delta 8 parancsnoka. – Ez is oka annak, hogy az Egyesült Államok Űrerejét különálló szolgálatként hozták létre. Arra képezzük ki katonáinkat, hogy elrettentsenek a konfliktustól. Ha azonban az elrettentés kudarcot vall, győzniük kell az űrben” – tette hozzá Matthew Holston ezredes.

A Space Force Buckley támaszpontján a coloradói Aurorában az oltalmazók rakétafigyelő műholdakat figyelnek. Az infravörös érzékelőkkel felszerelt műholdak 35 ezer kilométeres magasságban keringenek. A nap 24 órájában szemmel tartják a rakétakilövéseket és a nukleáris detonációkat.

Sosem állunk le. Mindig éberek vagyunk, és soha nem vallottunk kudarcot

– mondta Michael Mariner alezredes, a 2. űrfigyelőszázad parancsnoka. – Küldetésünk fontos a nemzetünk számára. Létfontosságú adatokat szolgáltatunk a földi taktikai alakulatoknak, és ezzel megmentjük az életüket.”

Csaknem két éve, 2020 januárjában ezek a műholdak több, Iránból érkező rakétát észleltek, amelyek célpontja az iraki Al-Aszád légibázis volt, ahol amerikai csapatok állomásoztak. Percekkel a rakéták becsapódása előtt a Space Force riasztotta a földön állomásozó amerikai egységeket, és ezzel életeket mentett.

„Az az éjszaka sokkoló valóság volt” – emlékezett vissza Sally Stephens, a Space Force specialistája, aki aznap szolgálatban volt.

A rakétamegfigyelés csak egy töredéke annak munkának, amit az űrerő végez. Az űr – amely egykor nagyrészt baráti területnek számított – potenciális háborús zónává vált.

Kína olyan műholdakat telepített, amelyek markolókarokkal képesek más műholdakat eltéríteni a pályájukról.

Oroszország olyan öngyilkos, „kamikaze” műholdakat juttat az űrbe, amelyek képesek az amerikai űreszközök megsemmisítésére. Legújabb fegyverüket az űrerő fészekrakónak nevezi.

„Oroszország 2017-ben pályára állított egy műholdat, amit egy várandósként kell elképzelni – idézte fel a történteket az űrerők műveleti főnöke. – Ez ugyanis kinyílt, amiből egy másik műhold bújt elő. Majd ez is kinyílt, és egy lövedékkel támadt. Arra tervezték, hogy elpusztítsa az amerikai műholdakat. Két évvel később, 2019-ben ugyanezt csinálták, de ezúttal az egyik műholdunk mellé állították föld körüli pályára. Kinyílt, kijött a baba, és elkezdtünk »beszélni róla«” – mondta John Raymond tábornok.

A „beszélni róla” kifejezés alatt a Space Force Oroszország elrettentését érti.

Akkor még megfogalmazták, mi a biztonságos és professzionális viselkedés. Ma már nincsenek szabályok az űrben. „Ez az igazi vadnyugat” – hangoztatta a tábornok.

A lézerek kora

Oroszország és Kína egyaránt rendelkezik irányított energiájú fegyverekkel, amelyek távolról is képesek megrongálni vagy hatástalanítani az amerikai műholdakat. A lézerek kora köszöntött be a világűrben.

Az Egyesült Államoknak sokkal több műholdja van, mint bármely más nemzetnek a világon: az Aggódó Tudósok Szövetsége szerint mintegy 2500, míg Kínának 431, Oroszországnak pedig 168.

A katonai technológiák egész sora függ tőlük: a műholdak segítik a hadihajók és repülőgépek navigációját és kommunikációját, segítik az intelligens bombák és irányított rakéták célba találását, segítik a hadsereg katonáit a szárazföldi, tengeri és légi fenyegetések megfigyelésében.

A humanitárius segítségnyújtás, a katasztrófaelhárítás vagy akár a háború ma már elképzelhetetlen az űr segítsége nélkül

– mondta Raymond tábornok.

A civil technológia ugyanúgy az űrtől függ, gondoljunk csak a mindennapos, GPS-en alapuló navigációra.

„Az amerikai átlagember nagy valószínűséggel 20-30 alkalommal használja a világűrt a felkelés és a reggeli között” – illusztrálta a helyzetet Miguel Cruz ezredes, a Space Delta 4 parancsnoka.

„A pénzügyi szektor pontos banki műveletei, a tranzakciók, a pénzügyi piacok szinkronizálása, a közlekedési ágazat a helymeghatározás és az időzítés terén globális helymeghatározó rendszerre támaszkodik. Enélkül manapság képtelen a kritikus infrastruktúra működtetésére” – mondta Holston ezredes, a Space Delta 8 parancsnoka.

A közel három tucat GPS-műhold védelmét egy kis létszámú csapat látja el: tíz oltalmazó vigyáz az egyenként félmilliárd dolláros műholdakra.

A legújabb műholdakat egyébként nagyobb manőverezőképességgel tervezik, irányított energiájú fegyverek blokkolására alkalmas pajzsokkal és rugalmassággal látják el, szem előtt tartva, hogy egy vagy néhány műhold elvesztése ne vágja gajra a rendszert.

Az űrháború nem sci-fi, hanem már ma is zajló csata.

(Borítókép: Egy Falcon 9 kilövése Cape Canaveralban, ezzel indult a Space Force küldetése 2020. január 6-án. Fotó: US Space Force)

Rovatok