Index Vakbarát Hírportál

Emmanuel Macron az élen, de jön fel a jobboldal

2021. október 4., hétfő 20:44

A jövő tavaszi francia elnökválasztás első fordulójáról szóló felméréseken a hivatalban lévő elnök, Emmanuel Macron vezet. A jobboldalon minden Éric Zemmourtól függ.

Továbbra is Emmanuel Macron a legesélyesebb arra, hogy megnyerje a jövő tavaszi francia elnökválasztás első fordulóját az Euractiv hétfői hírlevele szerint.

A portál által szemlézett kutatások alapján a Köztársaság Lendületben (LREM) politikusa 23-30 százalékra számíthat. A második legesélyesebb a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, Marine Le Pen, aki 16-29 százalékot kaphat.

A szórás Le Pen esetében azért ilyen nagy, mert támogatottsága szempontjából meghatározó lesz, hogy bejelenti-e hivatalosan az indulását a jobboldali publicista, Éric Zemmour, aki bár még nem jelölt, máris 9-15 százalékot jósolnak neki a közvélemény-kutatók.

Zemmour: Orbán felmérte, hogy mennyire fontos harcolni

Szeptemberben Zemmour részt vett a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, illetve találkozott Orbán Viktorral is. Az MTI tudósítása szerint a francia esszéista, politikai újságíró a demográfiai csúcson a franciaországi helyzetről beszélt, ahol a demográfiai csökkenés mellett a migráció is jelen van, továbbá „ideológiai harc” is folyik. Zemmour azt is mondta: jogukban áll kritizálni az „LMBT-ideológiát”, ahogy a feminizmust is kritizálhatják, azonban ez nem azt jelenti, hogy automatikusan ellenségei lennének a homoszexuálisoknak. Szerinte Orbán Viktor az az európai vezető, aki legjobban felmérte, hogy miről van szó, és mennyire fontos harcolni. „A népeinknek ez a túlélési záloga” – jelentette ki a francia újságíró.

A jobbközép Republikánusok (LR) még nem döntött a jelöltjéről, aki  személyétől függetlenül – 14-17 százalékra számíthat reálisan a felmérések szerint.

A baloldali Jean-Luc Mélenchon 7-13 százalékot kaphat, a többiek pedig  beleértve a zöldpárti Yannick Jadot-t vagy Anne Hidalgo balközép párizsi polgármestert  egyszámjegyű eredményre számíthatnak.

Az Euractiv arról is beszámolt, hogy bemutatta programját a zöldpárti Yannick Jadot. A Journal du Dimanche hetilapnak a politikus arról beszélt, hogy tisztességes jövedelmet kell biztosítani a mezőgazdaságban dolgozóknak és fel kell venni a harcot a gyors ételek ellen, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségekhez, illetve az elhízáshoz.

A gazdaságot illetően évi ötven milliárd eurós befektetést javasolt az újjáépítésre, lakhatásra és a közszolgáltatások javítására. Emellett másfél millió új munkahely megteremtését tűzte ki célul. Jadot szerint fel kell venni a harcot a francia gazdaságot korrumpáló lobbikkal.

Rovatok