Index Vakbarát Hírportál

Visszaállítja a Phenjan és Szöul közötti forródrótot Észak-Korea

2021. október 4., hétfő 06:59

A korábbi bejelentésnek megfelelően Észak-Korea hétfőn visszaállítja a Phenjan és Szöul közötti forródrótot – jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, nem sokkal később pedig Szöul bejelentette, hogy az összeköttetés valóban helyreállt.

Az MTI beszámolója szerint Phenjan egyúttal sürgette Szöult, tegyen meg mindent a Korea-közi kapcsolatok javításáért, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor pedig felszólította Dél-Koreát, hagyjon fel az „állítólagos észak-koreai katonai provokációról szóló képzelgéseivel”.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium a forródrót helyreállításáról adott hírt, és a tárca részéről reményüket fejezték ki a két ország közti egyeztetések mihamarabbi újraindulását illetően is.

Kim Dzsongun a múlt héten jelentette be, hogy kormánya kész a forródrót visszaállítására, amit a két szomszédos állam hosszú, 13 hónapos szünet után júliusban állított helyre. Nem sokkal később azonban a phenjani vezetés ismét bontotta a rendszeres kapcsolattartást biztosító összeköttetést, tiltakozásul az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok miatt. Szöul ezzel szemben többször aggodalmát fejezte ki az észak-koreai rakétakísérletekkel kapcsolatban.

Külügyi szakértők szerint Phenjan nyitva hagyta az ajtót egy esetleges észak–déli csúcstalálkozó előtt, valószínűleg azért, hogy gazdasági segítséghez jusson Dél-Koreától. Észak-Koreát súlyos élelmiszerválság sújtja az országot ért természeti csapások következtében, valamint a legfontosabb gazdasági partnerével és szövetségesével, Kínával folytatott kereskedelmének a koronavírus-járvány okozta visszaesése miatt is, bár a totalitárius állam vezetése továbbra is azt állítja, hogy az országban nincsenek koronavírusos megbetegedések. Feltételezések szerint azonban valójában ki van téve a járványos betegségeknek az élelmiszerek és az orvosi felszerelések krónikus hiánya miatt, amit nagyrészt a nukleáris és ballisztikus fegyverkezési ambícióinak meghiúsítására irányuló nemzetközi gazdasági szankciók váltottak ki.

Rovatok