Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn beiktatják Japán századik miniszterelnökét

2021. október 4., hétfő 07:42

Hétfőn megalakul Kisida Fumio, a Liberális Demokrata Párt (LDP) politikusának új kormánya.

Az LDP-t eddig irányító Szuga Josihide, a jelenlegi miniszterelnök szeptember elején jelentette be, hogy nem indul a párt elnöki posztjáért a hónap végén esedékes tisztújításon, miután az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott a járványkezelés miatt. 

A párt elnöki tisztsége Japánban automatikusan a miniszterelnöki posztot is jelenti. 

Kisida Fumio a múlt héten nyerte meg a pártelnöki tisztségért folyó küzdelmet. Kormányának elsődleges feladata a koronavírus-járvány visszaszorítása és ezzel összefüggésben a gazdaság megóvása, valamint a járvány utáni nyitás levezénylése lesz. Az új kormányra nagy felelősség hárul,

ugyanis egy hónap múlva választásokat tartanak az országban.

A parlament alsóházába választhatnak majd képviselőket az emberek. A hivatalos időpontot egyelőre még nem hirdették ki, de úgy tudni, hogy október 31. lesz a voksolás napja. A mostani alsóház várhatóan október 14-én tartja utolsó ülését, a kampányidőszak pedig október 19-én veheti majd kezdetét.  Az előrejelzések szerint a szavazáson az LDP és koalíciós partnere, a Kómeitó nevű párt várhatóan megőrzi többségét, de az ellenzéki pártok néhány mandátummal gazdagodhatnak a szavazás után. 

Az új kormány tagjait hétfőn, a parlament délutáni rendkívüli ülésén fogják beiktatni. Jelenleg a törvényhozás alsó- és felsőházában is az LDP által vezetett kormánykoalíciónak van többsége. A legtöbb tárca élére új miniszter kerül, az eddigiek közül Kisida Fumio csak néhányat tart meg.

Kisida Fumio korábban, 2012 és 2017 közt külügyminiszterként szolgált. E tisztségében ő volt az egyik szervezője Barack Obama akkori amerikai elnök 2016-os hirosimai látogatásának, 2015-ben pedig ő írta alá Szöullal a második világháborúban a japán hadsereg által prostitúcióra kényszerített dél-koreai nők ügyét rendező, „végső és visszafordíthatatlan” megállapodást. Ebben megegyeztek, hogy pénzalapot hoznak létre az 1910 és 1945 közötti japán gyarmati uralom idején szexrabszolgaságra kényszerített dél-koreai nők támogatására, amihez a japán kormány egymilliárd jennel (2,8 milliárd forinttal) járul hozzá. Dél-Korea cserébe vállalta, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt.

Azt, hogy mire lehet számítani az új miniszterelnöktől, a századiktól e tisztségben ebben a cikkünkben foglaltuk össze. 

Rovatok