Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan óriási orvoshiánnyal kell számolnia Szlovákiának

2021. október 4., hétfő 08:57

A szlovák egészségügyben jelenleg 314 általános (házi)orvos és 137 gyermekorvos hiányzik, derül ki az egészségügyi minisztérium friss elemzéséből. Az állományban lévő körzeti orvosok átlagéletkora 59, a gyermekorvosoké 61 év – olvasható a Körkép oldalán.

Ha nem teszünk semmit, akkor a helyzet radikálisan rosszabbra fordul 

– fogalmazott Oskár Dvorák, a minisztérium reformokért felelős osztályának vezetője, aki elmondta, hogy a szaktárca a járások helyzetének folyamatos és állandó ellenőrzését rendeli el, a kapott adatokat kiértékelik, és annak megfelelő intézkedéseket hoznak. A minisztérium azt is fel akarja mérni, hogy egy átlagembernek az adott régióban mennyit kell utaznia az orvosi ellátásért, megnézik majd a népesség korösszetételét, illetve azt, hogy átlagban mennyi beteg jut az adott járásban egy orvosra. 

„Ennek a felmérésnek az alapján fogjuk rendelkezésre bocsátani az újjáépítési alapból származó forrásokat az új rendelők megnyitására a legkritikusabb helyzetben lévő régiókban” – fejtette ki az osztályvezető, aki hangsúlyozta, hogy ez lesz a körzeti orvosi hálózatot érintő reform első fázisa. A szeptember végén elfogadott kórházreformon túl egy olyan törvény is készülőben van a Magyarországgal szomszédos országban, ami új módon határozná meg az általános orvosi (felnőtt)ellátás és a gyermekorvosi minimális hálózat működését.

Rovatok