Index Vakbarát Hírportál

Lengyel kitüntetést kapott Alekszej Navalnij

2021. október 5., kedd 22:21

Alekszej Navalnijnak ítélték oda idén a Szabadság Lovagja díjat a Warsaw Security Forum nemzetközi varsói konferencián, a kitüntetést a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus nevében a hozzá közelálló ellenzékiek, Vlagyimir Milov és Leonyid Volkov vette át – írja az MTI.

A varsói biztonságpolitikai konferenciát 2014 óta szervezik, a Szabadság Lovagja díját a szabadság, az igazságosság és a demokrácia fejlesztésében szerzett érdemekért ítélik oda évente.

A köszöntőbeszédet mondó Toomas Hendrik Ilves volt észt elnök, akinek 2016-ban adományozták a Szabadság Lovagja díjat, közölte: Navalnijt üldözték, kihallgatták, verték, megmérgezték és bebörtönözték azért, mert kiállt „a totalitarizmus irányába tartó önkényuralom ellen”.

Mi is a vétke? Békésen élt alapvető jogával a szólásszabadsághoz, szembeszállva a rohamosztagosokon, az erőszakon és a gyilkosságokon alapuló rezsimmel

 – jelentette ki Ilves.

A kétnapos biztonsági fórumon kedd délután Andrzej Duda lengyel elnök is részt vett, felszólalásában a nyugati demokrácia előtt álló kihívásokról beszélt, valamint arról, hogy az Egyesült Államoknak és Európának továbbra is a demokratikus értékeken alapuló közösséget kell alkotnia. Egyik új fenyegetésnek nevezte a lengyel elnök az Oroszország által a NATO tagállamaival szemben folytatott hibrid háborút, amely – mint mondta – a demokratikus intézményeket, sőt a választási rendszereket is támadja.

Andrzej Duda a rendezvényen Szvetlána Tyihanovszkaja belarusz ellenzéki politikussal találkozott, ez alkalomból kifejezte támogatását a belarusz nép számára demokratikus törekvéseikben. Tyichanovszkaja pedig a lengyel-belarusz határon kialakult migrációs helyzettel kapcsolatban fejezte ki támogatását Lengyelországnak. Tyihanovszkaja a fórum egyik pódiumbeszélgetésén újabb szankciókat szorgalmazott Minszkkel szemben, akárcsak egy nemzetközi törvényszék felállítását, amely a jövőben elszámolna a Lukasenko-rezsim tisztviselőivel.

Rovatok