Index Vakbarát Hírportál

Washingtonban ízekre szedték a Facebookot

2021. október 5., kedd 18:37

„A Facebook termékei ártanak gyermekeinknek, megosztottságot szítanak és gyengíti demokráciánkat” – egyebek mellett ez is elhangzott az amerikai Szenátus meghallgatásán, amelyen Mark Zuckerberg és vállalata állt a középpontban. Az ülésre azt követően került sor, hogy a Wall Street Journal cikksorozatban leplezte le a vállalat etikátlan gyakorlatát, szerintük szándékosan a gyűlöletbeszéd terjedését segítik algoritmusaikkal. Zuckerberg egyébként nem jelent meg a meghallgatáson, elmondta viszont tanúvallomását az a korábbi Facebook-alkalmazott, aki érzékeny belső dokumentumokkal búcsúzott a cégtől.

Ez Mark Zuckerberg új stratégiája: nincs bocsánatkérés, nincs beismerés. Szerinte nincs itt semmi látnivaló

– mondta Richard Blumenthal demokrata szenátor az amerikai képviselőház kedden tartott meghallgatásán. A Szenátus fiatalkorúak védelmével kapcsolatban tartott ülésén a Facebook került a középpontba, tanúként jelent meg ugyanis Frances Haugen, a vállalatnál 2019 és 2021 között dolgozó termékmenedzser, illetve az álhírek kezeléséért felelős csapat munkatársa.

A kedden tartott meghallgatásra azt követően került sor, hogy a Wall Street Journal korábban cikksorozatban tárta fel a vállalatban követett etikátlan eljárásokat. Egyebek mellett cáfolták a Facebook nyilvánosság előtt vallott gyakorlatát, amely szerint a vállalat folyamatosan szűri a kártékony gyűlöletbeszédet.

A Wall Street Journal vállalati dokumentumokra hivatkozva azt állította cikkeiben, hogy ezzel szemben a Facebook algoritmusai éppen a gyűlölködő tartalmakat részesítik előnyben, mindezt a mérhetetlen profitéhség érdekében.

A szeptemberben indult cikksorozat mögött Haugen állt, ő adta át a WSJ szerkesztőségének a Facebook eljárásait leleplező belsős anyagokat is.

Míg a szivárogtató megjelent a meghallgatáson, a vádlottak padja üresen maradt. Ezt nem is hagyták szó nélkül a bizottság szenátorai, Blumenthal például kiemelte: 

Zuckerberg úr, ahelyett hogy a Szenátus meghallgatásán adna magyarázatot az áldozatoknak, a szülőknek, inkább elutazott vitorlázni.

A szenátor ezzel kapcsolatban elmondta, rengeteg gyerek szenved a közösségi média ártalmai miatt, sokan az öngyilkosságba menekülnek a digitális térben őket érő zaklatás elől. Blumenthal a dohányiparhoz hasonlította a függőséget, komoly károkat okozó közösségi médiát.

Nem kímélte a nagyvállalatot az egykori munkatárs, Haugen sem. Meghallgatásán elmondta, éppen a gyermekeket ért bántalmak miatt döntött az anyagok kiszivárogtatása mellett.

Szerinte a Facebook következetesen félrevezeti a közvéleményt mesterséges intelligenciájának fejlettségéről, márpedig ez a technológia a megosztó, szélsőséges gyűlöletbeszéd terjedését támogatja.

„Mark Zuckerberg birtokolja a vállalat részvényeinek 55 százalékát. Ezért aztán senkinek nem tartozik felelősséggel, csak saját magának” – szögezte le a meghallgatás során Haugen.

Bár Zuckerberg nem ment el a meghallgatásra, a Facebook nem hagyta szó nélkül a történteket. A vállalat sajtófőnöke, Andy Stone a Twitteren szóvá tette, hogy Haugen úgy nyilatkozik bizonyos kérdésekben, hogy soha nem dolgozott a Facebooknál ezeken a területeken.

A tanú nem foglalkozott gyermekvédelemmel, az Instagrammal, ahogyan nem is kutatta ezeket a területeket. Ezáltal nincs közvetlen ismerete róluk

– fogalmazott a Facebook sajtófőnöke.

A kongresszus is felléphet a Facebook ellen, Frances Haugen javaslatot is tett

A The Guardian szerint a meghallgatáson részt vevő szenátorok látszólagosan egyet értettek Frances Haugennel. 

„A Facebook olyan, mint a Big Tobacco [így hívják informálisan az öt legnagyobb nemzetközi céget – a szerk.], amely arra a bizonyos első cigire csábítja a fiatalokat. A gyerekek csinálnak egy első felhasználót a közösségi médiában, amelynek az a célja, hogy az életük végéig felhasználók maradjanak” – mondta Ed Markey szenátor, majd hozzátette: 

A kongresszus cselekedni fog. Nem fogjuk többé engedni a cégnek, hogy kárt tegyenek a gyermekeinkben, a családjainkat és a demokráciánkat.

Frances Haugen több olyan lépést is javasolt, amely a Facebook megrendszabályozása érdekében meg lehetne tenni. Felvetette egyrészt, hogy hozzanak létre egy független testületet, amely felügyelné azt, hogy milyen tartalmak és hogyan jelennének meg a Facebook felületén, valamint hogy a Facebook hírfolyamában ne algoritmusok alapján, hanem időrendi sorrendben listázzák a tartalmakat. Ezen felül azt is javasolta, hogy kötelezzék a céget arra, hogy a belső vizsgálatainak eredményét hozza nyilvánosságra. 

A korábbi tisztviselő mindezek mellett a volt munkatársaihoz is szólt, és azt kérte, hogy ők is álljanak a nyilvánosság elé azokkal a problémákkal, amelyeket a szervezet működésében tapasztaltak.

(Borítókép: Frances Haugen a z amerikai Szenátus meghallgatásán Washingtonban 2021. október 5-én. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok