Index Vakbarát Hírportál

Többmilliárdos városházi sikkasztási botrány robbant ki Kijevben

2021. október 5., kedd 08:09

Az állami nyomozóhivatal évi tízmilliárd hrivnyás (csaknem 116 milliárd forint) sikkasztással vádolja az ukrán főváros polgármesteri hivatalát. A hatóságok az eddigi bizonyítékok alapján azt feltételezik, hogy a városvezetés a hatalmával és a kapcsolataival visszaélve legalább 60 milliárd hrivnyával (több mint 694 milliárd forint) károsította meg a költségvetést.

A rendelkezésre álló információk elemzése azt mutatja, hogy a Kijevi Polgármesteri Hivatal vezetése és tisztviselői a rájuk ruházott hatalmat és hatásköröket felhasználva stabil korrupciós rendszereket hoztak létre Kijev város költségvetésének sikkasztására, amely körülbelül 60 milliárd hrivnyát tesz ki. Az előzetes becslések szerint a Kijevi Polgármesteri Hivatal tisztviselőinek korrupciós tevékenysége évente összesen mintegy 10 milliárd hrivnya kárt okozhat Kijev költségvetésében

− olvasható az állami nyomozóiroda közleményében.

A sikkasztás a kommunális vállalatok közötti pénzmozgás révén valósul meg. Az üggyel összefüggésben több felelős beosztású hivatalnok ellen vizsgálat indult − írja a Kárpáthír.

Rovatok