Index Vakbarát Hírportál

Itt a vége, megbukott a román kormány

2021. október 5., kedd 15:07

Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette kormánya kedden a parlamenti szavazáson.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát, amely az Állítsuk meg a szegénységet, a drágulásokat és a büntetőügyeseket. Le a Cîţu-kormánnyal! címet viseli, a jelen lévő 379 képviselő közül 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség.

A PSD képviselői a bizalmatlansági szavazás előtt egy fejére esett, vérző Superman-bábuval üzentek Florin Cîțunak, aki nemrég egy szeptemberi Instagram-videóban Supermanként mutatta be saját magát.

A kabinet bukását – emlékeztet az MTI – a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba kerülő, a kormányból szeptember elején kilépő Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Cîțu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása.

Klaus Iohannis államfőnek egyeztetnie  kell a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Cîțu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.

Rovatok