Index Vakbarát Hírportál

NATO: Ukrajna és Grúzia tag lehet, de nem holnap

2021. október 6., szerda 19:02

Ukrajna és Grúzia egyszer minden bizonnyal tagja lesz a NATO-nak, ám az nem holnap fog megtörténni − mondta Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára. A főtitkár és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke egyetértenek abban, hogy növelni kell az Ukrajnának nyújtandó támogatásokat.

A támogatások növelésével azt szeretnék elérni, hogy sikeresebben bonyolítsák le Ukrajnában a reformokat, amelyek a korrupció elleni harcra irányulnak. A NATO főtitkára hangsúlyozta, hogy Ukrajna és Grúzia saját joga eldönteni, belépnek-e a szervezetbe, ebbe pedig nem szólhat bele Oroszország vagy más kívülálló ország. A végső döntés a tagállamok egységes beleegyezésével történhet majd meg.

Az ukrán fél korábban már világossá tette, hogy az európai integrációt elősegítő döntéseket vár az október 12-én tartandó Ukrajna−Európai Unió csúcsértekezlettől. Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint Ukrajna a NATO tagja lesz.

Semmi kétségem afelől, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Ez politikai döntés, és idő, valamint az euroatlanti térségben egy időpillanatban létrejövő egyensúly kérdése

− fogalmazott az ukrán politikus, aki elmondta, hogy az ország azért is küzdeni fog, hogy minél hamarabb az Európai Unió tagja legyen. Egyik interjújában Kuleba azt is elmondta, hogy az EU-tagság nem célja, hanem eszköze Ukrajna megerősítésének. Hozzátette, ha Brüsszelből azt mondanák, hogy Ukrajna soha nem lesz az EU tagja, az nem azt jelentené, hogy vissza kell vonni a reformokat, le kell állítani az európai szabályok bevezetését, mivel ezek a szabályok és ez az integráció megerősíti Ukrajnát.

Rovatok