Index Vakbarát Hírportál

Váratlan fordulat a német koalíciós tárgyalásokon

2021. október 6., szerda 13:45

Az FDP elfogadta a Zöldek javaslatát, hogy kezdjenek háromoldalú egyeztetéseket a szociáldemokratákkal egy lehetséges koalíciós kormányról.

Megkezdődhetnek a hivatalos koalíciós egyeztetések Németországban, miután a szociáldemokraták, a Zöldek és a szabaddemokraták (FDP) vezetése is rábólintott a javaslatra. Ezzel tulajdonképpen az SPD egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a párt kancellárjelöltjével, Olaf Scholzcal az élen koalíciós kormányt alakítson és a távozó Angela Merkel helyére lépjen.

A Zöldek társelnöke jelentette be újságírók előtt, hogy pártja azt javasolja az FDP-nek, közösen keressék meg a szociáldemokratákat, és az eddigi különutas tapogatózások helyett kezdjenek hárompárti megbeszéléseket. „Ez a mostani ajánlatunk az FDP-nek. Tisztába vagyunk vele, hogy egy sor politikai kérdést eltérően közelítenek meg a Zöldek, az FDP és SPD is” – tette hozzá Robert Habeck. 

Nem sokkal később az FDP vezetője, Christian Linder közölte, hogy elfogadják a Zöldek javaslatát a hárompárti egyeztetések megkezdéséről. Rögtön hozzá is tette, hogy az elsőt akár már holnap megejthetik.

Nem hivatalos tárgyalások már folytak a múlt héten a Zöldek és az FDP, illetve a két kisebb párt, valamint a CDU/CSU és az SPD között. De mindeddig nem volt hivatalos bejelentés arról, hogy ki kivel kezd koalíciós tárgyalásokat. A szeptember végi németországi választásokon egyik párt sem szerzett egyedül többséget, így a Zöldek és az FDP találta magát végül királycsináló szerepben. A balközép SPD a szavazatok 25,7, míg legnagyobb riválisa, a jobboldali CDU/CSU a voksok 24,1 százalékát szerezte meg. A Zöldekre a választók 14,8 százaléka adta voksát, míg az FDP-t 11,5 százalék támogatta a legutóbbi parlamenti választásokon.

Rovatok