Index Vakbarát Hírportál

Döntött a lengyel alkotmánybíróság, nincs jogelsőbbsége az EU-nak

2021. október 7., csütörtök 21:23

Az Európai Néppárt szerint ezzel a lengyel kormánypárt az egész uniós ellen indított támadást.

Ötször futott neki, de végül meghozta döntését Lengyelország alkotmánybírósága az uniós jogelsőbbség kérdéséről. Mateusz Morawiecki miniszterelnök még márciusban nyújtott be egy indítványt, melyben annak kivizsgálását kérte, hogy az uniós jog felülírhatja-e a lengyel alkotmányt. Erre azt követően került sor, hogy az Európai Unió bírósága határozatban ítélte el a lengyel kormánypárt igazságügyi reformját. A luxemburgi testület ugyanis kimondta: a bírákra vonatkozó fegyelmi felelősségi rendszerről hozott szabályozás ellentétes az uniós joggal.

Azóta kerülgette az alkotmánybíróság a politikailag kényes kérdést, mígnem csütörtökön a konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) javára döntött.

Többségi véleményük szerint az uniós tagságból nem következik az Európai Bíróság döntéseinek elsőbbsége. ahogyan az sem, hogy csatlakozásával Lengyelország lemondott volna szuverenitásáról az EU javára.

Sokak szerint a döntés Lengyelország kilépését vetíti elő az EU-ból. Az úgynevezett Polexit régóta téma az európai nyilvánosságban, erre reagálva Jaroslaw Kaczynski PiS-elnök elmondta, a kormánynak nincsenek ilyen tervei. „A Polexit fogalma ellenzéki propagandisztikus találmány, Lengyelország az Európai Unióban (EU) akar maradni a szuverenitását megőrző államként; az uniós alapszerződésekkel ma visszaélnek, ezért pontosítani kell őket” – mondta Kaczynski.

A lengyel kormány elvesztette hitelességét. A PiS az egész EU ellen indított támadást

reagált a csütörtöki döntés hírére Jeroen Lenaers, az Európai Néppárt igazságügyi szakpolitikusa. Az Európai Bizottság közleményben pedig azt írta: testületük fenntartja és megerősíti az unió jogrendjének alapelveit, vagyis az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is.

Az Európai Unió az értékek és a jog közössége, amit minden tagállamnak tiszteletben kell tartania. Az európaiakat megillető, az uniós szerződésekből eredő jogokat védeni kell, függetlenül attól, hogy hol élnek az Európai Unióban

– fogalmazott a nyilatkozat, hangsúlyozva: az Európai Bizottság feladata, hogy biztosítsa az unió jogrendjének megfelelő működését. Ezért elemezni fogja a lengyel alkotmánybíróság döntését, majd határoz a további lépésekről. Szükség esetén élni fog az uniós szerződésekből eredő hatáskörével az uniós jog egységes alkalmazásának és integritásának biztosítása érdekében.

Tiltakoztak a döntés ellen Varsóban is, az Alkotmánybíróság épületéhez tüntetők vonultak ki a bejelentés után. Ugyanitt a lengyel baloldal sajtótájékoztatóján felszólította Morawieckit indítványának visszavonását, egyben párbeszédet sürgetettek az uniós intézményekkel a jogértelmezési vita orvoslása érdekében.

(Borítókép: Mateusz Morawiecki. Fotó: John Thys / MTI)

Rovatok