Index Vakbarát Hírportál

Romániát maga alá temeti a járvány, koronavírusos betegek jöhetnek Magyarországra

2021. október 7., csütörtök 06:56

A koronavírus-járvány miatt nemzetközi segítséget kérő Románia arról tárgyalna, hogy a súlyos betegeit Magyarországon ápolják – írja hivatalos bukaresti forrásokra hivatkozva a G4Media. Magyarország az egyedüli, amellyel a románok hasonló tárgyalásokat folytatnak. 

Egyelőre arról van szó, hogy a határ menti megyékből hozzanak súlyos betegeket Magyarországra, és csak mentőautóval, a repülőgépen történő szállítás ugyanis egyszerűen veszélyes a betegek számára létfontosságú oxigénpalackok miatt. 

Román betegek magyarországi ápolására a magyar felajánlás alapján nyílna lehetőség, amelyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tett két héttel ezelőtt. Úgy tudni – írja a Maszol –, hogy szerdán az Arad Megyei Sürgősségi Kórház már élt is az ajánlattal.  

Romániában tombol a koronavírus-járvány, tegnapi bejelentés szerint 24 óra alatt 331-en haltak meg a kór miatt, ami új csúcsot jelent a pandémia másfél éve alatt. Hetvenezer teszten 14 744 új fertőzöttet regisztráltak, ami kirívóan magas, húszszázalékos pozitivitási arányt jelent. Az előrejelzések semmiféle reménykeltő jelet nem vetítenek előre, Valeriu Gheorghiță, az országos oltási kampány vezetője szeptember középen azt mondta, Romániában október közepére akár napi 15-20 ezer új fertőzöttje is lehet a koronavírus-járványnak.

Szerdán már egyetlen szabad intenzíves ágy sem maradt az egész országban

a koronavírusos betegek kezelésére, kivéve azokat az ágyakat, amelyeket a kórházakban az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek tartanak fenn. Jelenleg 1513 intenzív terápiás ágy foglalt.

Hétfőn a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban már nem volt elég hely a kórtermekben a betegeknek. Az egészségügyi intézmény a Facebook-oldalán tett közzé pár fotót, amelyeken látható, hogy a betegek a kórház folyosóin fekszenek. Azt írják, hogy a Covid-osztályon 81 ágy van (15 az intenzíven), de 104 beteget kellett valahogy elhelyezniük, így a folyosókra is ágyakat állítottak. A legnehezebb az oxigénellátás biztosítása, mivel a kórtermeken kívül fekvő betegeknek csak palackból, a vezetékes rendszernél jóval alacsonyabb nyomáson tudnak oxigént biztosítani.

Kedden Románia nemzetközi segítséget kért a helyzet miatt. Az erről szóló kormányhatározat szerint gyógyszer sincs, a kórházaknak 12 700 doboz, az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló, Tocilizumabum nevű gyógyszerre és oxigénadagolókra lenne szüksége. 

(Borítókép: Bezárt bevásárlóközpont előtt sétál el egy szájmaszkot viselő nő Bukarestben 2020. március 29-én. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Rovatok