Index Vakbarát Hírportál

Vandálok támadtak az auschwitzi emlékmúzeumra

2021. október 7., csütörtök 06:28

A lengyel rendőrség és ügyészség vizsgálja azokat az angol és német nyelvű falfirkákat, amelyek az auschwitzi emlékmúzeum épületein jelentek meg. Összesen kilenc összefirkált barakkot találtak az egykori koncentrációs tábor azon területén, ahol nincsenek biztonsági kamerák – adta hírül a körkép.

A rendőrség már megkezdte a nyomozást a feltételezett elkövetők után. Jelenleg még vizsgálják, hogy a firkálásoknak van-e antiszemita tartalma. A múzeum képviselői néhány falfirkát antiszemitának neveztek, mondván: azok a holokauszttagadók által használt frázisokat tartalmaznak. Az első híradások kiemelik, hogy

a történelmi épület megrongálása miatt akár nyolcéves börtönbüntetés is kiszabható, a gyűlöleten alapuló bűncselekményekért pedig a lengyel jog szerint akár három év börtönt is kaphatnak az elkövetők.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor, amely három fő táborból és 40-50 kisebb táborból állt. Nevét a közeli Oświęcim német nevéről kapta, ami Krakkótól kb. 60 kilométerre nyugatra helyezkedik el Dél-Lengyelországban. A meggyilkolt áldozatok pontos száma nem ismert, de az Auschwitzhoz tartozó kisebb táborokkal együtt a legújabb becslések 1,1–1,6 millióra teszik. A szovjet hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel Auschwitzot, mindössze 7600 túlélőt találva.

Az Auschwitz-Birkenau Múzeum és Emlékhely 1947-ben jött létre a lengyel parlament rendelete szerint. A tábor körülbelül 150 épületből áll, az állandó kiállítások mellett megtekinthetők az eredeti barakkok, utak, kerítések és vasúti rámpák, amelyek megmaradtak. A múzeum része az archívum, amely összegyűjti, megőrzi és hozzáférhetővé teszi az Auschwitz-Birkenau és más náci koncentrációs táborok történetével összefüggő dokumentumokat.

Rovatok