Index Vakbarát Hírportál

Mako japán hercegnő polgári házassága nem tündérmese

2021. október 8., péntek 18:57

Mako hercegnő, Naruhito japán uralkodó unokahúga szakít a hagyományokkal, megválik a császári családtól, sőt a hazáját is elhagyja, mivel feleségül megy ahhoz a polgári származású lófarkas ügyvédhez, Komuro Kejhez, aki meghódította a szívét. Nagy-Britanniában Meghanhoz és Harryhez hasonlítják szerelmüket.

A pár kapcsolata évek óta vitatott, sőt 2018-ban egyszer már elnapolták a tervezett nászt. Az új időpontot október 26-ra tűzték ki. Az anyakönyvvezető ezen a napon fogja őket feleséggé és férjjé nyilvánítani – látványos ceremónia nélkül.

A dátum nem véletlen: október 26-át a buddhista naptárban a szerencse napjának tartják.

A két fiatal szinte egykorú: a vőlegény október 5-én töltötte be harmincadik születésnapját, a hercegnő pedig tizennyolc nappal később fogja – mindössze három nappal esküvőjük előtt.

Három éve külön élnek, miután elsődleges álmaikat szertefoszlatta az a pénzügyi vita, amelybe a vőlegény édesanyja, a hercegnő eljövendő anyósa keveredett.

Komuro az Egyesült Államokban tanult jogot, és New Yorkban kapott munkát. Ő és menyasszonya – akinek el kell hagynia az uralkodói családot, miután nem nemesi sarjjal lép házasságra – azt tervezi, hogy új életüket ebben az amerikai nagyvárosban kezdik.

Komuro most éppen kéthetes kötelező otthoni karanténban van a Tokió melletti Jokohamában, miután hazatért az Egyesült Államokból – jelentette az NHK, a japán közszolgálati médium. A Narita repülőtéren riporterek hada várt rá, a tudósítások pedig elsősorban az új frizurájára fókuszáltak.

„A japán iskolákban drákói szigorral agymosottak közül sokan megengedhetetlennek tartják a szokatlan hajviseletet” – írta egy újságíró. „A lófarok médiacirkuszt okozott” – magyarázta Oszaki Tomohiro.

In #Japan, where many grow up being brainwashed by draconian school rules into thinking unconventional haircuts are a no-no, Komuro's ponytail caused a media frenzy. My story @japantimes https://t.co/RANUoy7Y8X

— Tomohiro Osaki (@jt_osaki) September 30, 2021

Mako hercegnő még akkor ismerkedett meg Komuróval, amikor mindketten a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem hallgatói voltak. Egymásba szerettek, és 2017-ben a mosolygós pár egymás mellett ülve jelentette be az eljegyzést.

„Komuro olyan ember, aki bátorít engem” – mondta akkor a hercegnő.

Először a napként ragyogó mosolya ragadott magával.

A császári udvar ügyeit kezelő intézmény azonban 2018-ban bejelentette, hogy az eljegyzésükkel kapcsolatos menetrendet elnapolják.

Az anyósjelölt zűrös pénzügyei

A bulvárlapok ugyanis a Komuro család pénzügyi gondjairól írtak. A vőlegény édesanyját állítólag eljegyezte egy férfi, aki azt állította, hogy nagyjából 11 millió forintnyi jent kölcsönzött a nőnek. A férfi a pénzét követelte.

A sajtó szerint ennek az összegnek egy részét Komuro Kej iskoláztatására fordították.

Az ügy miatt Komurót hozományvadásznak titulálták, és ezt a címet nehezen tudta lemosni magáról.

Leendő apósa, Akisino trónörökös sürgetésére Komuro áprilisban egy 28 oldalas dokumentumban magyarázta bizonyítványát, azaz a kölcsön történetét, ügyvédje pedig esküt tett, hogy Komuro törleszteni fog. De a kár már megtörtént.

The pair's union was delayed after a scandal erupted around reports that #KeiKomuro's family had run into financial difficulties, with his mother failing to repay a four-million-yen loan from a former fiance. #Japanhttps://t.co/WTbg2QN5TN

— Breaking Asia (@BreakingAsiaHQ) September 28, 2021

A kritikák össztüzében Komuro elhagyta Japánt, hogy az Egyesült Államokban tanuljon jogot. Akkoriban sokan kételkedtek, hogy valaha is egymáséi lesznek.

Mako hercegnő azonban eltökélt maradt. A hírek szerint a külön töltött idő alatt szinte mindennap tartotta a kapcsolatot barátjával. A múzeum- és galériatanulmányokból szerzett mesterdiploma birtokában különleges kutatóként dolgozott a Tokiói Egyetem múzeumában.

Pótolhatatlanok vagyunk egymás számára. Támogatni tudjuk egymást a boldogság és a nyomorúság idején egyaránt

– írta a hercegnő egy tavaly novemberben kiadott nyilatkozatában.

Komuro áprilisi nyilatkozatában azt írta: édesanyja volt vőlegényének a felszólítása váratlanul érte őket. Hajlandó rendezni a kölcsönt, de megjegyezte, hogy talán túlságosan is bízott a férfi jóindulatában.

„A család minden tagja, beleértve az apját, Akisino trónörököst és anyját, Kiko hercegnőt is mélyen megrendült – mondta az Oszakai Egyetem tiszteletbeli professzora, a család régi barátja. – Eközben Mako hercegnő keményen dolgozott, és eltökélte, hogy férjhez megy, és polgári jövőt választ, miután ide-oda ingadozott a császári család tagjaként viselt kötelezettségei és saját kívánságai között” – nyilatkozta Oszamu Akagi.

Mako hercegnő lemondott az őt megillető kárpótlásról

A császári udvar bejelentette, hogy az október 26-i esküvőn elmarad a hagyományos uralkodói ceremónia.

A hercegnő lemondott arról az átszámítva négyszázmillió forintos kárpótlásról is, amelyre a császári család női tagjai akkor jogosultak, ha házasságkötés esetén le kell mondaniuk a címükről. Döntése a házasságát ért nyilvános kritikák nyomán született.

A bírálatok kereszttüze Mako hercegnő egészségét is megviselte. Az udvari tisztségviselők a minap felfedték, hogy „komplex poszttraumás stresszel” diagnosztizálták, miután a nyilvánosság és a média nyomása alatt súlyos mentális tehernek volt kitéve.

Az ifjú pár a tervek szerint a házassági dokumentumok aláírásának napján közös sajtótájékoztatót tart.

A menyasszony akkor már nem lesz hercegnő, ezért be kell szereznie első útlevelét és vízumát, mielőtt új életet kezdene.

Japán Harryjének és Meghanjának nevezik máris a párt az Egyesült Királyságban. Bár a brit királyi családnál jóval visszafogottabb az életük, nyilvánosság előtt játszódó kapcsolatuk ritka látványosság a világ leghosszabb örökletes dinasztiája történetében.

Mako hercegnő egyébként Hirohito császár dédunokája. Édesapja Fumihito herceg, vagyis Akisino trónörökös, a jelenlegi császár, Naruhito öccse. A trónöröklésben Mako édesapját követte volna.

(Borítókép: Mako hercegnő és Komuro Kej bejelentették eljegyzésüket 2017. szeptember 3-án. Fotó:  Shizuo Kambayashi  / POOL / AFP)

Rovatok