Index Vakbarát Hírportál

Fülöp-szigeteki és orosz újságíró kapta a 2021-es Nobel-békedíjat

2021. október 8., péntek 11:06

Két újságíró, a fülöp-szigeteki Maria Ressa és az orosz Dmitrij Muratov kapja 2021-ben a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

A két újságíró a szólásszabadságért folytatott harcával érdemelte ki az elismerést. 

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/KHeGG9YOTT

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021

Az 59 éves Dmitrij Muratov 22 éven át, 1995 és 2017 között volt a Novaja Gazeta orosz oknyomozó lap főszerkesztője. A tényfeltáró tevékenységéről ismert lap mindig is kritikus volt a hatalommal szemben, 1993-as alapítása óta hat(!) újságíróját gyilkolták meg munkája miatt. Köztük Anna Politkovszkaját, akit 2006. október 7-én, 15 éve gyilkoltak meg saját otthonának lépcsőházában.

A munkássága során számos díjat elnyerő Dmitrij Muratov karrierjét a mára már nyilvánvalóan kormánybarát Komszomolszkaja Pravdánál kezdte 1988-ban, öt évvel később azonban fogta magát, és mintegy 50 kollégáját és új lapot alapítottak, így jött a Novaja Gazeta neve is, hiszen új lapot jelent orosz nyelven.

Rovatok