Index Vakbarát Hírportál

Macron mindenkit rávenne, hogy ne végezzenek ki embereket

2021. október 10., vasárnap 07:10 | aznap frissítve

Emmanuel Macron francia elnök megemlékezett a halálbüntetés franciaországi eltörlésének 40. évfordulójáról szombaton a Panthéonban, ahol megígérte, hogy „újraindítja a harcot a halálbüntetés egyetemes eltörléséért”.

A büntetés eme formáját „förtelmesnek” minősítette a francia államfő, és fogadkozott: csúcstalálkozót szervez jövőre, melynek célja rávenni a bolygót, hogy hagyjon fel a kivégzés gyakorlatával. 

Macron emlékeztetett arra, hogy negyven éve, 1981-ben Franciaország volt a „35. állam, amely eltörölte a halálbüntetést”. Hozzátette: „eddig 106 állam választotta ezt az utat, míg 50 másik államban de jure vagy de facto moratórium van érvényben a kivégzésekre.”

Sajnálattal állapította meg, hogy 2020-ban „483 kivégzést” hajtottak végre világszerte, és hozzátette, hogy ez a szám „szinte bizonyosan alulbecsült”. A kivégzéseket a következőképpen jellemezte: „483 állami gyilkosság, amelyet 33 rezsim hajtott végre, amelyek többnyire megegyeznek a despotizmussal, az emberi jogok egyetemességének elutasításával”.

Rovatok