Index Vakbarát Hírportál

Kiskorúak az urnánál, hiányzó szavazólapok – totális káosz a berlini választáson

2021. október 10., vasárnap 07:55 | aznap frissítve

Kiskorúak az urnánál, rossz vagy hiányzó szavazólapok: totális káosz uralkodott a berlini képviselőházi választáson. Több szavazókörben hamis szavazólapokat állítottak ki, így rengeteg szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak. Médiaelemzések szerint feltűnően sok érvénytelen szavazólap volt a 99 választási körzetben. 

A kormányzó polgármester, Michael Müller (SPD) szerint mindennek nem volt kihatása az eredményekre. Ulrich Battis alkotmányjogász viszont ellentmond ennek, ő úgy véli, hogy a választási szabálytalanságok igenis hatással vannak a mandátumok megoszlására.

Még ezer eltérő második szavazatra sincs szükség ahhoz, hogy megváltozzanak a pártok közötti erőviszonyok a képviselőházban

– mutatott rá az RND-nek adott interjújában a Berlini Humboldt Egyetem volt professzora, aki szerint az is lehetséges, hogy emiatt meg kell ismételni a szavazást

Ha egy párt vagy egy jelölt panaszt nyújt be a képviselőház megválasztásával kapcsolatban az alkotmánybíróságon, akkor az érintett körzet szavazatait újra kell számolni 

– fejtette ki a szakember. Ha pedig a számlálás eredményeként a második szavazás eredménye megváltozik a mandátum szempontjából, új választásokat kell kiírni – tette hozzá. 

A „Die PARTEI” elnevezésű mikropárt máris panaszt jelentett be, de a berlini kereszténydemokraták (CDU), akik alig 0,8 százalékos különbséggel végeztek a harmadik helyen a képviselőházi választásokon, szintén fontolgatják, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak. Bár ha a térvesztésük folytatódik, könnyen lehet, hogy rosszabbul teljesítenének az időközi választásokon, mint két héttel ezelőtt, emiatt ők végül elállhatnak a fellebbezéstől.

A jövő hét mindenesetre a döntés hete Németországban: hétfőn az állami választási bizottság határozza meg a berlini szövetségi választások végeredményét, csütörtökön ugyanez a testület hirdeti ki a képviselőházi választások végeredményét. A választások egészét csak a végső eredmények benyújtása után lehet megtámadni. Pénteken a berlini képviselőház belbizottsága külön ülésen tárgyalja a választási problémákat.

Rovatok