Index Vakbarát Hírportál

Százezrek tüntettek a lengyel uniós tagság mellett

2021. október 11., hétfő 07:13

Lengyelország-szerte lengették az Európai Unió zászlaját a lengyel mellett, a mintegy száz városban tartott tüntetésen nagyjából százezer ember jelezte a korábbi napokban lezajlott demonstrációkon, hogy fontosnak tartja az uniós tagságot. 

A megmozdulásokhoz az vezetett, hogy a lengyel alkotmánybíróság kimondta: az uniós jog nem felsőbbrendű a nemzetihez képest, az uniós tagságból nem következik az Európai Bíróság elsőbbsége, tehát az Európai Unió alapszerződéseinek egyes cikkelyei nem kompatibilisek a lengyel alkotmánnyal, amely a testület szerint előrébb való. 

Csakhogy a testület ítélete megkérdőjelezi az uniónak pont az az alapelvét, mely szerint az uniós jog felsőbbrendű, tetszik nem tetszik. Ráadásul 18 évnyi lengyel tagság alatt ez most jutott eszébe Varsónak, ahol a lengyel igazságügyi miniszter – olajat öntve a tűzre – gyarmatosítást emleget Brüsszellel kapcsolatban. 

Sokak szerint a döntés Lengyelország kilépését vetíti elő az EU-ból. A tüntetők pedig pont ettől tartanak, hogy akárcsak a Brexit, a Polexit is váratlanul valósággá válhat. Mindazonáltal a gyarmatosítás retorikát már korábban bevető Orbán-kormány gyakorlatilag gratulált a lengyel testület döntéséhez, határozatban támogatja a lengyel határozatot. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke világosan fogalmazott: ha Lengyelország az unióban akar maradni, be kell tartania a játékszabályokat. Azokat a demokratikus játékszabályokat, melyekről a Varsóban felszólaló Donald Tusk ellenzéki politikus és az Európai Néppárt elnöke drámaian azt mondta, a lengyel kormány azért akarja kivezetni az országot az unióból, hogy lábbal tiporhassa az emlegetett játékszabályokat. 

(BBC/France24)

Rovatok