Index Vakbarát Hírportál

A lapp tenyésztőknek adott igazat a bíróság a norvég szélparkokkal szemben

2021. október 11., hétfő 21:55

Két szélparkkal szemben nyertek pert az őslakos rénszarvastenyésztők Nyugat-Norvégiában – adta hírül az MTI. A legfelsőbb bíróság hétfői ítéletének értelmében a parkok építésére és üzemeltetésére kiadott engedély érvénytelen lett, ugyanis sérti a számi (lapp) népcsoport tagjait.

A mostani döntés szerint a Fosen régióban található és Európa legnagyobb szélturbinafarmjához tartozó Storheia és Roan parkok az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségkormánya ellen is vétenek. Ennek fényében az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg az a jog, hogy ápolják saját kulturális hagyományaikat. 

A bíróság meglátása szerint a számik védendő kulturális hagyományának számít a rénszarvasok tradicionális tenyésztése. Az állattartók azzal érveltek, hogy a szélturbinák látványa és hangja megzavarja a közelben legelő állatokat, amivel veszélyeztetnek egy régi hagyományt.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az ítéletnek milyen következményei lesznek. A számik jogi képviselői a 151 szélturbina lebontását követelik, amelyek rénszarvaslegelőkön vagy a közelükben vannak.

A szélparkok üzemeltetőjét meglepte az ítélet, mivel hivatalos engedélyt kapott az építésre. A Fosen Vind nevű cég közlése szerint a rénszarvastenyésztők jogai is fontos szerepet játszottak a döntési folyamatban.

Rovatok