Index Vakbarát Hírportál

A híd, ahol 20 éve Orbán Viktor meglátta a lelkünket és elkezdte a jövőt

2021. október 11., hétfő 07:25 | aznap frissítve

Eduard Heger szlovák kormányfő ma délután találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Esztergomban a Mária Valéria híd újjáépítésének 20. évfordulója alkalmából. Ahogyan az Index már beszámolt arról: a két kormányfő, rövid köszöntések után, a híd esztergomi oldalán vesz részt emlékünnepségen, amelyen beszédet mondanak, ahogyan Esztergom és Párkány polgármesterei is. Az ünnepi műsorban Varga Miklós énekes és Roman Krško operaénekes is fellép. A gyalogosforgalmat már egy órától korlátozni fogják.

Hídavatás – 20 éve

A magyar miniszterelnök szlovák kollégáját, míg Mikuláš Dzurinda szlovák kormányfő Orbán Viktort méltatta az Esztergom és Párkány között újjáépült Duna-híd avatásán, húsz évvel ezelőtt. Orbán Viktor akkor az Index tudósítása szerint úgy értékelt: az utolsó, háborúban elpusztított híd újraépítésével elérkezett az idő hazánk és Szlovákia EU-csatlakozásához. Orbán a hídavatáson megismételte a Fidesz választási programjának címét, mert úgy vélte: a hídavatással elkezdődött a jövő.

A szlovákok és a magyarok lélekben is alkalmassá váltak az európai uniós tagságra azzal, hogy eltüntették az utolsó, második világháborús roncshidat, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök 2001 októberében Párkányban, a Mária Valéria híd avatásán mondott beszédében.

A közös siker

Magyarok és szlovákok közös sikere, hogy 11 hónap alatt sikerült újjáépíteni a hidat. Ez bebizonyította azt is, hogy a remény, a hit és a bizakodás mindig erősebb, mint a kétségbeesés és a beletörődés, fogalmazott a miniszterelnök.

Úgy vélte, hogy az utolsó komppal, amelyen MikulአDzurinda szlovák kormányfő és Günter Verheugen EU-biztos társaságában az avatóünnepségre érkezett, véget ért a múlt.

Orbán Viktor a tervezők, a mérnökök, a mesteremberek, a munkások mellett külön megköszönte szlovák partnerének, Mikuláš Dzurindának a híd újjáépítésében játszott szerepét. Mint mondta, Dzurinda nélkül nem épülhetett volna újjá a híd, az EU támogatása nélkül pedig sokkal nehezebb lett volna.

Dzurinda: A híd Orbán és az EU nélkül nem volna

Az újjáépített Mária Valéria híd a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság, illetve a szlovák és a magyar polgárok közötti új kapcsolat jelképe, amely az elkövetkezendő években valóságosan és képletesen is összekapcsolja a két nemzetet. Erről Mikuláš Dzurinda szlovák miniszterelnök beszélt 2001 októberében.

A szlovák kormányfő emlékeztetett arra, hogy az 1944-ben felrobbantott híd újjáépítéséről 1999-ben írt alá szerződést Orbán Viktor miniszterelnökkel, s a kezdeményezés az Európai Unió segítségével valósulhatott meg. Ezen a hídon át is vezet út Európába, amelynek mindannyian részei vagyunk, és amelynek tagállamaivá mindannyian válni kívánunk, fogalmazott Mikuláš Dzurinda akkor. A kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktornak, az Európai Uniónak és mindazoknak, akik a híd létrehozásában szerepet vállaltak.

A Mária Valéria híd építése 19,4 millió euróba került.

 Az átadást követő egy évben 2,5 milliószor lépték át emberek a hidat, illetve 500 ezer jármű haladt át a határon.

Rovatok