Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztották az előadását, halálosan megfenyegette az ukrán diplomatát

2021. október 11., hétfő 21:48

Még februárban emelt vádat az ügyészség azzal a középkorú bölcsész kutatóval szemben, aki halálosan megfenyegette az ukrán nagykövetet. A vádlottat korábban az ukrán diplomácia százéves évfordulójának alkalmából kértek fel egy előadásra.

A magyar férfi le is adta előzetesen az előadásáról szóló tervezetet, a nagykövetség munkatársai viszont közölték vele: a témaválasztásra való tekintettel az előadást csak egy későbbi nyelvészeti konferencián adhatja majd elő.

A vádlott ugyanakkor nem törődött bele a nagykövetség döntésébe, és 2019 februárjában kétszer is gyilkossággal fenyegette meg Ukrajna Magyarországon szolgálatban lévő első titkárát – írja a hvg.hu.

Az ügyben augusztus 1-jén már hozott elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék. Bűnösnek mondták ki a vádlottat nemzetközileg védett személy elleni erőszak bűntettében. Három hónap szabadságvesztést szabtak ki rá, egy évre felfüggesztve.

A határozat meghozatala után az ügyész súlyosbításért, a vádlott felmentésért fellebbezett. Az ügyészek szeretnék elérni, hogy a férfi fenyegetőzését emberölés bűntette előkészületének minősítsék, és hosszabb büntetést szabjanak ki rá, egyúttal a pártfogói felügyeletet is rendeljék el.

Rovatok