Index Vakbarát Hírportál

Több mint két év után sikerült egy szarvas nyakából levenni egy gumiabroncsot Coloradóban

2021. október 12., kedd 11:29

Két évnél is régebb óta okozott napi szinten problémát egy hím szarvasnak egy, a nyakába akadt gumiabroncs az Egyesült Államokban, Colorado államban, azonban vadőröknek sikerült eltávolítani a terhet az állatról – adta hírül a Portland Press Herald

A hím szarvast, ami négy és fél éves, illetve valamivel nehezebb 270 kilogrammnál, még Denvertől délkeletre, Pine Junction közelében látták meg szombat (október 9.) este, ahol elkábították a helyi vadvédelem, a Colorado Parks and Wildlife szakemberei. A vadőrök korábban már többször próbáltak segíteni az állatnak, de az elszökött előlük.

Szerettük volna tisztán az abroncsot levágni, ám ez lehetetlen volt, és gyorsan kellett cselekedni, így az agancstól is meg kellett szabadítani a szarvast

– mondta Scott Murdoch vadőr, aki kifejtette, hogy a gumiabroncs belseje acélból volt, és ezt képtelenek voltak kettévágni.

Egy másik vadőr, Dawson Swanson arról beszélt, hogy becslése szerint a szarvas csaknem 16 kilogramm túlsúlyt cipelt magán a kerékkel és a benne összegyűlt törmelékkel.

A vadőrök már 2019 júliusában észrevették a bajba jutott állatot,

amikor kanadai vadjuhok és havasi kecskék populációszámlálását végezték a Sziklás-hegység Mount Evans Wilderness nevű területén, ám csak most tudták őt a terhétől megszabadítani.

A vadőrök beszámoltak róla, hogy nem egyedi eset, ami a szarvassal történt, hiszen más állatok, például medvék is belegabalyodtak már használati tárgyakba, alkatrészekbe, többek között hintákba, függőágyakba, ruhaszárító kötelekbe vagy éppen ünnepi díszkivilágítás égősoraiba, illetve focikapuk hálóiba.

Rovatok