Index Vakbarát Hírportál

Újabb uniós támogatás Afganisztánnak

2021. október 12., kedd 18:35 | aznap frissítve

Az Európai Unió egymilliárd euró értékű támogatást különít el az Afganisztánban élők számára, valamint a menekült afgánokat befogadó szomszédos országok sürgős szükségleteire. Ezt az Európai Bizottság közölte.

A támogatást indokolja, hogy az afganisztáni társadalmi és gazdasági helyzet romlik, ami a tél közeledtével afgánok százezreinek mindennapjait fenyegeti. Ráadásul az augusztus második felében bejelentett, százmillió euró értékű humanitárius segítség önmagában nem lesz elegendő az esetleges éhínség elkerülésére, írta a távirati iroda.

Ursula von der Leyen, a testület elnöke szerint az afgán lakosság közvetlen uniós támogatása a humanitárius katasztrófát kívánja megelőzni az ideiglenes, legitimálás nélküli kormánnyal rendelkező Afganisztánban. Az afgán népnek nem szabad megfizetnie a tálibok cselekedeteinek az árát.

Jelezték: az Afganisztánnak szánt uniós fejlesztési támogatás folyósítása továbbra is várat magára. Ennek az az oka, hogy a EU-tagországok külügyminiszterei által elfogadott kritériumokat, például a befogadó kormányzás elvét, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását garantálnia kell Kabulnak.

Rovatok