Index Vakbarát Hírportál

Jogállamiság: decemberben születhet ítélet Magyarországról

2021. október 12., kedd 18:05 | aznap frissítve

December 2-án ismerteti indítványát az Európai Unió Bírósága azt követően, hogy két napon át tárgyalták azt a keresetet, amelyet Magyarország és Lengyelország nyújtott be, amiért az Európai Bizottság jogállamisági feltételekhez kötné az EU-tagországoknak járó támogatások kifizetését – tájékoztatta az Indexet az uniós bíróság kedden. 

Az Európai Bizottság addig nem alkalmazza a feltételrendszert, amíg annak jogszerűségét az Európai Unió Bírósága meg nem állapítja.

Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, az eljárásban az dől el, összeegyeztethető-e az uniós joggal, hogy a támogatások kifizetését a jogállamisági feltételek teljesüléséhez kössék, vagyis lehet-e kényszeríteni az Orbán-kormányt törvények megváltoztatására a pénzmegvonás fenyegetésével.

Elég kemény vita után került a luxemburgi testület elé: a kifizetések feltételéül szabott jogállamisági mechanizmust az Európai Unió 2021 és 2027 közötti, 2,018 ezer milliárd eurós költségvetésével együtt fogadták el 2020 decemberében.

A mechanizmus alkalmazása esetén:

A teljes döntési mechanizmus időtartama 7-9 hónap.

Az új jogszabály nem csak egyedi esetekben, hanem - a szöveg szerint - akkor is alkalmazható lesz, ha az alapvető jogok rendszerszintűen sérülnek, és ennek hatása van az uniós források kezelésére.

A jogszabály biztosítja, hogy az uniós támogatásokra jogosult vagy azoktól függő végső kedvezményezettek hozzájuthassanak a támogatásokhoz az eljárás ideje alatt vagy annak lezárását követően is. Az Európai Bizottság arra is jogosítványt kapott, hogy az adott tagállamnak járó támogatás soron következő részletének csökkentésével igazítsa ki a tagállamnak járó kifizetéseket.

Rovatok