Index Vakbarát Hírportál

Sziget alakúra formázta a rizst a szakács, kitört a botrány Japán és Dél-Korea között

2021. október 12., kedd 09:45

Nem először provokálják egymást az ázsiai országok a megszerezni kívánt szigetekhez köthető ételekkel.

Egy egyszerű tál currys étel áll a vita középpontjában Japán és a két Korea között. Mind a két Koreában felháborodott cikkek jelentek meg, miután napvilágot látott egy írás, amely egy különös tál japán ételt mutatott be.

A halas, curry szószos ételben a két kupac rizs egy vitatott hovatartozású szigetcsoportot formázott,

ráadásul az egyik tetejébe egy apró japán zászlócskát szúrt a ravasz séf, míg a környező tengert a curry szósz jelképezte. Ez a Takesima-szigetek, vagy ahogy a koreaiak nevezik, Dokdo, míg magyarul Liancourt-szirtek néven ismert. 

Gyakorlatilag tényleg nem több, mint két nagyobbacska szikla egymás mellett, 250 kilométerre keletre a koreai partoktól a Japán-tenger közepén, nagyjából egyenlő távolságra a szigetországtól és a Koreai-félszigettől. Hivatalosan dél-koreai közigazgatás alatt áll, de Japán is magának követeli. A sziklákon egy rendőrségi állomás található és ma már csak egyetlen ember él rajta, Kim Sin-jeol, aki 2018-ban vesztette el férjét, akivel egész életüket ott töltötték. 

A Koreában óriási felháborodást kiváltó ételt Okinosima szigetének egyik éttermében készítik. Japán oldalról egyébként ez a sziget van a legközelebb a vitatott Liancourt-szirtekhez. A halas curry menüben érkezik, külön levessel és uborka salátával. A dél-koreai média által megszólaltatott szakértők szerint Japán megint egy jellemzően olcsó trükkel állt elő, hogy jelezze igényét a szigetekre. Észak-Korea sem hagyta szó nélkül a szerintük is provokatív ételt, amely arról tanúskodik, hogy Tokió nem adta fel a szirtek elfoglalásával kapcsolatos korábbi terveit.

A szigetek állandóan vitát provokálnak

Nem ez volt az első alkalom, hogy a sziklákhoz köthető ételek komoly vitákhoz vezettek a térség országai között. Az amerikai elnök 2017-es dél-koreai látogatása idején japán vezetők tiltakoztak, mert kiderült, hogy a Donald Trump tiszteletére rendezett állami fogadás menüsorában a Liancourt-szirteknél fogott rákokból készült salátát is feltüntettek.

Feszültséget eredményezett az idei tokiói olimpián, hogy a japán szervező bizottság hivatalos honlapjának térképén feltüntették a vitatott szigetet. A dél-koreai kormány azonnal tiltakozott emiatt.

Rovatok