Index Vakbarát Hírportál

Nem vesz földet a tiltakozások hatására Szlovákiában a magyar kormány

2021. október 12., kedd 15:34 | aznap frissítve

Elállt a földvásárlási tervétől a magyar kormány Szlovákiában azt követően, hogy a szlovákok a múlt héten tiltakoztak emiatt.

A magyar külügyi és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter arról tájékoztatott, hogy Magyarország kormánya visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt

– mondta Ivan Korčok szlovák külügyminiszter. Az Új Szó szerint a magyar kormány egy négyszázmillió eurós befektetési alapot hozott volna létre, amelynek segítségével a határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni Szlovákiában. 

Ivan Korčok azt is hozzátette: minderre a szlovák kérés, valamint azután került sor, hogy Orbán Viktor és Eduard Heger szlovák kormányfő hétfőn tárgyalt erről

Orbán Viktor ma levelet küldött Eduard Hegernek, amelyben értesítette erről a döntésről

– tette hozzá a szlovák külügyminiszter. Ivan Korčok mindemellett reményét fejezte ki, hogy a magyar külügyminisztériumtól azt is megtudják: korábban mi célból vásárolt Magyarország épületeket Kassán, illetve milyen projekteket terveznek Szlovákiában a jövőben. 

Mindezt Eduard Heger is megerősítette. Állítása szerint kedd reggel Orbán Viktor személyesen is biztosította őt arról, hogy visszalépnek az intézkedéstől. „Fontosak számára a kétoldalú kapcsolataink” – idézte Orbánt a szlovák miniszterelnök, és egyben üdvözölte a döntését.

Rovatok