Index Vakbarát Hírportál

A miniszterelnök szerint melegházasságban élő uralkodó is ülhet Hollandia trónján

2021. október 13., szerda 15:25

Hollandia uralkodója bármilyen nemű emberrel összeházasodhat, ebből kifolyólag semmiképp sem veszti el az uralkodáshoz való jogát – közölte Mark Rutte holland miniszterelnök szerdán. 

A kormányfő azt követően beszélt erről, hogy egy, a holland trónörökösről, Katalin Amália hercegnőről nemrég megjelent könyvben felvetették a problémát, miszerint a régi törvények értelmében olyan ember nem ülhetne Hollandia trónján, aki melegházasságot köt. 

A könyvben írtak nyomán a holland kormányfőt parlamenti képviselők is megkérdezték arról, hogy pontosan mi a helyzet ezzel.

A kormány úgy véli, hogy a trónörökös akár egy vele azonos nemű személlyel is házasságot köthet

– fogalmazott válaszlevelében Mark Rutte.

A holland trón várományosa jelenleg a 17 éves Katalin Amália hercegnő. Az ő magánéletéről vagy szexuális irányultságáról viszonylag keveset tudni egyelőre, a róla szóló könyvben is egyelőre csak teoretikusan vetették fel, hogy mi történne akkor, ha melegházasságot kötne.

A királyi család tagjainak házasságkötését a parlamentnek is jóvá kell hagynia Hollandiában és korábban már volt arra példa, hogy a család valamely tagja lemondott a trónöröklési sorrendben betöltött helyéről, mivel várhatóan nem kapta volna meg a parlament jóváhagyást. Hollandiában 2001 óta legális az azonos neműek házassága, de az nem egyértelmű, hogy a szabályozás a királyi család tagjaira is kiterjed-e.

Ráadásul a melegházasság mellett más problémák is vannak, amelyek kérdésessé válhatnak a királyi családban a közeljövőben. A BBC szerint ugyanis azt sem tudni, hogy mi történne akkor, ha egy melegházasságot kötő uralkodópárnak örökbefogadás vagy spermadonor által lenne gyermeke. Mark Rutte ezzel kapcsolatban elismerte, hogy „szörnyen komplikált” helyzetet eredményezhetne ez, ugyanis a holland alkotmány szerint a királyt vagy királynőt csak egy „törvényes örökös” válhatja a trónon. 

Rovatok