Index Vakbarát Hírportál

Íjból kilőtt nyílvesszőkkel gyilkolt meg több embert egy férfi Norvégiában

2021. október 13., szerda 21:37 | két éve frissítve

Íjjal elkövetett támadás történt szerda este a dél-norvégiai Kongsberg belvárosában. Többen meghaltak és megsebesültek – közölte a norvég rendőrség nyomán az NRK közszolgálati csatorna. E szerint a támadó férfi az egyik helyi Coop szupermarketben kezdte el válogatás nélkül nyílvesszőkkel lőni a bent lévőket, aztán ment tovább, elég nagy területet járva be a belvárosban. Az első segélyhívás 18:13-kor futott be a rendőrséghez, miszerint egy íjjal és nyilakkal felfegyverzett férfit láttak a városközpontban.

A férfit elfogták, a rendelkezésre álló információk szerint egyedül cselekedett, senki más után nem kutatnak

– ismertette Øyvind Aas rendőrfőnök a történteket, de nem említette az áldozatok pontos számát. Később a norvég közszolgálati csatorna legkevesebb négy halottról számolt be, bár hivatalos forrásból ezt egyelőre nem erősítették meg. A legfrissebb információk szerint öt halálos áldozat van.

Az nem világos, hogy terrortámadásról van-e szó, de a lehetőséget vizsgálják. Ezen túl a rendőrség egyelőre nem közölt semmilyen információt az elkövető személyéről, sem lehetséges indítékáról, csak azt tudni, hogy a közeli Drammenbe vitték a letartóztatása után. Elrendelték továbbá, hogy az összes norvég rendőr vegyen magához lőfegyvert. A norvég rendőrök normális körülmények között ugyanis nem hordanak maguknál pisztolyt.

Øyvind Aas szerint jelenleg még folyik az információk kiértékelése és a különböző helyeken a bűnügyi helyszínelés. Mint fogalmazott, még zavaros a helyzet.

Sok szemtanúnk van még, akikkel beszélnünk kell

 – tette hozzá.

A körülbelül 28 ezer lakosú Kongsberg mintegy 80 kilométerre délre fekszik a fővárostól, Oslótól. Nagy részét most lezárták, biztosítására fegyveres rendőrök mellett kommandós egységeket is kivezényeltek. Több mint tíz mentőautót is lehetett látni a helyszínen, a levegőben rendőrségi helikopterek rótták a köröket. Úgy tudni, tűzszerészeket is mozgósítottak.

A Coop nevében Harald Kristiansen szóvivő úgy nyilatkozott, a cég munkatársai közül senki nem sérült meg a támadásban.

Norvégia eddig leghírhedtebb tömeggyilkosságát Anders Behring Breivik követte el, aki 2011. július 22-én nyolc emberrel végzett Oslóban, ahol autóba rejtett pokolgépet robbantott a kormányzati negyedben, majd rendőri egyenruhában Utøya szigetére ment, ahol automata fegyverével 69 fiatalt gyilkolt meg egy ifjúsági tábor résztvevői közül. A tömeggyilkost a Norvégiában maximálisan kiszabható 21 év börtönbüntetésre ítélték, a büntetés mértékét azonban később meghosszabbíthatják, amennyiben ennek letelte után is veszélyesnek ítélik a társadalomra.

(Borítókép: Íjjal elkövetett támadás történt szerda este a dél-norvégiai Kongsberg belvárosában, 2021. október 13-án. Fotó: Hakon Mosvold / NTB / Reuters)

Rovatok