Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin: fegyverkezési verseny zajlik, készek vagyunk leállítani

2021. október 13., szerda 22:28

Oroszország kész a konstruktív fegyverzetellenőrzési tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, és a legfejlettebb fegyverrendszereivel nem fenyeget más országokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvényen.

Az MTI szerint az orosz elnök azt mondta, hogy az orosz-amerikai fegyverkezési verseny akkor kezdődött meg, amikor Washington megfogta az átfogó hadászati rakétavédelem kiépítését megtiltó ABM-megállapodást.  Putyin szerint Oroszország erre vagy egy, az amerikaihoz hasonló rendszer kiépítésével, vagy pedig az azt meghaladó eszközök kifejlesztésével válaszolhatott.

Az orosz elnök ezután megismételte azt a kijelentést, hogy Oroszország már hadrendbe állította azt a hiperszonikus fegyvert, amely máshol még csak fejlesztés alatt áll. Azt állította, hogy az új orosz interkontinentális rakéta több mint hússzor gyorsabb a hangsebességnél.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen rendszerek birtokában, a történelem folyamán a csúcstechnológiai fegyverrendszerek terén még a fő versenytársainkat – ebben az esetben az Egyesült Államokat – is először megelőzve, nem élünk vissza ezzel, és senkit sem fenyegetünk 

 – hangsúlyozta az orosz államfő.

Az orosz elnök megfogalmazása szerint a jelenlegi amerikai vezetés „elvileg” a tárgyalások útjára lép. Elmondta, hogy a két ország között ezen a téren fejlődtek a kapcsolatok, miután Genfben találkozott Joe Biden amerikai elnökkel. Közölte, hogy Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár jelenleg Moszkvában egyebek között a legfelső szintű további kétoldalú kapcsolattartásról tárgyal. Az orosz elnök azt mondta, hogy „munkakapcsolat” alakult ki közte és amerikai hivatali partnere között, és hogy a jelenlegi amerikai kormányzattal „teljesen konstruktív viszonyban” áll Moszkvával. 

Victoria Nuland szerdán Jurij Usakovval, az orosz elnök külpolitikai tanácsadójával és Dmitrij Kozakkal, a Kreml kabinetfőnök-helyettesével tárgyalt, aki az Ukrajnával kapcsolatos ügyeket is felügyeli. Nuland a Twitteren őszintének és produktívnak minősítette az Usakovval folytatott tárgyalásait, és közölte, hogy az Egyesült Államok stabil és kiszámítható viszonyra törekszik Oroszországgal. Kozak újságírókkal közölte, hogy megállapodás született a délkelet-ukrajnai rendezésről zajló konzultációk folytatásáról.

„A tárgyalások folyamán megerősítést nyert a Genfben hangoztatott amerikai álláspont, miszerint az autonómia jövőbeli paramétereiről, vagyis a Donyec-medence Ukrajnán belüli különleges státusáról szóló megállapodás nélkül nem várható jelentős előrelépés a konfliktus megoldása terén. Tekintettel arra, hogy a nézetek közeledtek ehhez az elvi állásponthoz, megállapodtunk a kölcsönös konzultációk folytatásában - mondta Kozak.

Az amerikai részről kezdeményezett tárgyalások érdekében Nulandot levették az orosz beutazási feketelistáról, Moszkva szerint orosz diplomaták elleni szankciók visszavonásáért cserébe.

Rovatok