Index Vakbarát Hírportál

Nem sietik el a kormányalakítást Bukarestben

2021. október 14., csütörtök 07:22

Még nem kristályosodott ki az új román kormánykoalíció. Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnöknek, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének nem sikerült zöld ágra vergődnie a koalíciós partnernek felkért Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ vezetőivel, írta a kronikaonline.ro.

A megbeszélés alig egy órás volt. Cioloş távozott először a találkozóról, s szűkszavúan csupán annyit mondott: nem született semmilyen döntés. Ellenben péntekre újabb találkozót kért a PNL és az RMDSZ vezetőivel, mert szeretne mielőbb kormányt alakítani. Cioloş nem zárja ki egy, a PNL és RMDSZ által támogatott kisebbségi kormány lehetőségét sem.

A kijelölt kormányfő közölte: a PNL és az RMDSZ csütörtökön eldönti, hogy visszaállítják-e a kormánykoalíciót. 

Avagy – ha ezt nem tartják kivitelezhetőnek – hajlandók-e támogatni egy kisebbségi kormányt, amelynek programjára az USR tesz javaslatot a parlament előtt.

Florin Cîţu, a PNL elnöke megerősítette: nem jutottak semmilyen következtetésre. Hozzáfűzte: azt tartaná normálisnak, ha a válságot kirobbantó AUR-PSD-USR koalíció javasolná a megoldást is. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szkeptikusnak mutatkozott.

Szerinte meg kell nézni, most hogyan lesz képes Cioloş összehozni a parlamenti többséget, miután a másik oldalon, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) összefogva ez már egyszer sikerült, hiszen összejött a kormány megbuktatásához szükséges többség. Kelemen szerint november közepéig megoldást kell találni a belpolitikai válságra, mivel ki kell dolgozni a jövő évi költségvetést.

Rovatok