Index Vakbarát Hírportál

A járványügyi előírások megsértése címén korlátozták mozgásában Navalnij egyik orvosát

2021. október 14., csütörtök 12:14

Egy moszkvai bíróság a járványügyi előírások megsértése címén korlátozta mozgásában az elítélt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyik kezelőorvosát. 

Az Interfax hírügynökség azt írta, hogy a csütörtökön ismertetett ítélet szerint Anasztaszija Vasziljeva az orosz hatóságok által külföldi ügynöknek minősített Orvosok Szövetsége nevű szakszervezet vezetőjeként a járványügyi előírások megsértésére buzdított egy betiltott januári rendezvényen, amivel – úgymond – kockáztatta az emberek tömeges megbetegedését.

A törvényszék rendelkezése értelmében a doktornő egy évig nem hagyhatja el éjszaka az otthonát, és nem távozhat Moszkvából. Ő maga viszont bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen.

Az említett napon, január 23-án Oroszország-szerte voltak Navalnij iránti rokonszenvtüntetések. A megmérgezett ellenzéki vezető egy héttel korábban tért haza németországi gyógykezeléséről, de már a repülőtéren őrizetbe vették. A tüntetések után a rendfenntartó szervek büntetőeljárások sorozatát indították el a szervezők és a részvevők ellen a járványügyi előírások megsértése, illetve hivatalos szervek alkalmazottaival szembeni erőszak címén.

A Kreml egyik legélesebb bírálójának tartott Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését töltiPokrovban. Az Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait azzal, hogy külföldi kórházba utazott.

Rovatok