Index Vakbarát Hírportál

Terrortámadást gyanítanak a norvégiai ámokfutás mögött a hatóságok

2021. október 14., csütörtök 15:11

Valószínűleg terrortámadás volt az öt halálos és két sebesült áldozatot követelő kongsbergi ámokfutás – közölte a norvég belbiztonsági hivatal (PST).

A nyomozás jelenlegi állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerdán este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára. A feltételezett tettes ismert volt a PST előtt korábban is

– idézte a közleményt az MTI. További részleteket nem közöltek, de azt hozzátették, hogy nem emelték meg a terrorfenyegetettség jelenleg mérsékelt szintjét az országban.

Egy Kongsbergben élő 37 éves, dán állampolgárságú férfi a feltételezett elkövető. Őrizetbe vették, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz. A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert voltak arra utaló jelek, hogy szélsőségessé válik.

Négy nő és egy férfi halt meg a támadásban, mind 50 és 70 év közöttiek. A sebesülteket intenzív osztályon ápolják, szerencsére nincsenek válságos állapotban. A tettes íjjal és más, pontosabban meg nem határozott fegyverrel támadt áldozataira, főleg egy élelmiszer-áruházban.

A belbiztonsági hivatal állítása szerint a 37 éves elkövető neve Espen Andersen Braathen, akit már korábban is ismertek hatóságok, de több részletet ezzel kapcsolatban nem közöltek. Hozzátették: nem emelték meg Norvégiában a terrorfenyegetettség szintjét a mostani „mérsékelt” státuszról. 

(Borítókép: Rendőrségi nyomozás folyik a Kongsbergben elkövetett halálos támadás után 2021. október 14-én. Fotó: Victoria Klesty / Reuters)

Rovatok