Index Vakbarát Hírportál

Apartheidellenesek ejtették túszul a kormány tagjait Dél-Afrikában

2021. október 15., péntek 12:31

Rövid időre túszul ejtették a dél-afrikai kormány több tagját az aparheidellenes harc veteránjai, hogy ezzel követeljék ki a kárpótlást erőfeszítéseikért. 

A túszdrámának az ország különleges erői vetettek véget, az akcióban senki sem szenvedett komolyabb sérülést. 

Az incidens csütörtök késő este történt a háborús veteránok és kormányzati tisztviselők találkozóján, amelyen Mondli Gungubele, az elnöki hivatal egyik minisztere, valamint Thandi Modise védelmi miniszter és a helyettese vett részt.

Éppen amikor elhagytuk a gyűlést, a kijárat felé tartottunk, bezárták az ajtókat. Ekkor jöttünk rá, hogy túszként tartanak minket fogva – idézi Mondi Gungubelét az MTI.

A tisztségviselő egy csoportot vezetett, hogy megvitassa a több mint két évtizeddel ezelőtt a fehér kisebbségi uralom megdöntéséért harcoló felszabadító mozgalmakban részt vevő veteránok követeléseit. A találkozót a főváros, Pretoria külvárosának egyik előkelő szállodájában tartották.

A veteránok előzőleg találkozót kértek Cyril Ramaphosa elnöktől, hogy megvitassák követeléseiket, köztük négymillió rand (mintegy 84 millió forint) készpénzkifizetést és további finanszírozást a veteránok vállalkozásalapításának segítésére.

Rovatok