Index Vakbarát Hírportál

Németország: karácsony előtt összejöhet a kormányalakítás

2021. október 15., péntek 14:28

Jövő héten kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a leendő német kormánykoalíció pártjai között.

Sajtótájékoztatót tartottak a szociáldemokrata SPD, a Zöldek, valamint a liberális FDP vezetői pénteken kora délután az előzetes koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Olaf Scholz, a szociáldemokraták listavezetője azt mondta, lehetséges az áttörés, és konstruktívnak nevezte a tárgyalásokat. A legfontosabb projektnek Németország modernizálását nevezte.

A zöldpárti társelnök Annalena Baerbock szerint bátorságra van szükség a rég esedékes megújuláshoz. Kiemelte a klímavédelmet és a szociális piacgazdaságot.

Christian Lindner FDP-elnök szerint lehetséges egyszerre modernizálni a társadalmat, a gazdaságot és az államot.

A koalíciós tárgyalások következő lépését hétfőre tervezik, a résztvevők szerint szabad az út a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdése előtt.

Olaf Scholz szerint bíznak benne, hogy karácsonyig sikerül megállapodni. A Zöldeknél és az FDP-nél még a hétvégén a párton belül megvitatják az előzetes tárgyalásokon megkötött megállapodást.

Egy friss közszolgálati felmérés szerint a németek többsége is azt szeretné, ha Olaf Scholz alakítana kormányt. A német Kereszténydemokrata Unió–Keresztényszociális Unió- (CDU/CSU) pártszövetség népszerűsége azonban tovább csökkent.

Rovatok