Index Vakbarát Hírportál

Múltidéző masírozással emlékeztek meg a németek az afganisztáni műveletekről

2021. október 15., péntek 08:09

Sisakos német katonák szürke és fekete egyenruhában, fáklyákkal a kezükben masíroztak a Reichstag épülete előtt. Nem, ez nem egy pillanatkép a harmincas–negyvenes évekből, hanem a szerda esti ceremónia a 2002-től Afganisztánban szolgáló mintegy 93 ezer német fegyveres, valamint az 59 katonai veszteség tiszteletére. 

A közösségi médiában azonban a humorizálás gazdag táptalaját adja a tegnap esti fáklyás, zászlós, zenés díszszemle. 

A védelmi minisztérium rendezvénye ellen egyetlen főbb politikai figura sem emelt szót, pedig Németországban a politika hivatalosan a pacifizmust részesíti előnyben. A Bundeswehr (német hadsereg) szerepét a parlament szigorúan korlátozza, külföldi akciókhoz is a törvényhozás világos és egyértelmű hozzájárulása kell. 

Az afganisztáni szerepvállalást azonban a pacifista irányvonaltól való elmozdulásként, illetve a németeknek a hadsereghez fűződő viszonyában történt változásként is lehet értékelni

„Mélyen hálás vagyok minden katonának, aki az elmúlt 20 évben az életét kockáztatta Afganisztánban a Bundeswehrért” – írta Twitter-üzenetében a leendő szociáldemokrata kancellár, Olaf Scholz Washingtonból.

Az ünnepséget alább lehet visszanézni. 

(Euractiv/Spiegel)

Rovatok