Index Vakbarát Hírportál

Német külügyminiszter: Légitársaságok is közreműködnek illegális bevándorlók Belaruszba szállításában

2021. október 15., péntek 06:35

Bizonyos légitársaságok közreműködnek az illegális bevándorlók Belaruszba szállításában, ahol Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök rezsimje továbbtereli őket az Európai Unió határára, hogy növelje a migrációs nyomást, bosszúból a kelet-európai ország ellen hozott uniós szankciókért. 

Erről Heiko Maas német külügyminiszter beszélt a Bild című napilapnak. Közölte, naponta „kétségbeesett emberek százai érkeznek a minszki repülőtérre”.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hamis ígéretekkel kecsegteti őket, hogy aztán veszélyes és illegális útra küldje őket az Európai Unióba

 – fogalmazott.

Kijelentette, hogy a migránsokat szállító légitársaságok ezzel Lukasenka segédeivé válnak. „Ezeknek a vállalatoknak fel kell tenniük a kérdést, hogy egy könyörtelen nemzetközi embercsempész-hálózat részesei kívánnak-e lenni Lukasenka irányítása alatt, és mindez milyen következményekkel bírhat számukra” – idézi Maast az MTI.

A német tárcavezető közlése szerint a többi között ez a kérdés is terítékre kerül az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásán.

A Belarusszal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból, Szíriából, Jemenből és Iránból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak bevándorlókat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

Augusztus óta a német rendőrség adatai szerint több mint 4300 illegális bevándorló érkezett Németországba ezen az új migrációs útvonalon.

Rovatok